решение на Европейския парламент, гражданите на Косово ще могат да пътуват в рамките на Европейския съюз без визи и да останат на територията на блока до 90 дни от 1-ви януари 2024 г., съобщи сръбската телевизия "Ен 1".

Членовете на ЕП подкрепиха премахването на визите за гражданите на Косово. Споразумението за либерализиране на визовия режим ще бъде официално подписано ден по-късно.

От днес Европейският съюз затваря своеобразна „дупка“ на територията на Европа, тъй като гражданите на Косово бяха единствените на континента, които, за да влязат в ЕС, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за получаване на визи.

Лидерите на Сърбия и Косово постигнаха сделка за нормализация на отношенията между страните

Още през 2018 г. Европейската комисия публикува оценка, че Косово отговаря на всички критерии за визова либерализация и препоръча премахването на визите за притежателите на паспорти, издадени от администрацията в Прищина.

Някои страни членки обаче, преди всичко Холандия, имаха резерви по този въпрос и блокираха споразумението.

БГНЕС припомня, че на 14-ти април страните-членки на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха съгласие по план, който позволява на гражданите на Косово да влизат в съюза без визи.

„Сърбия, не Европейски съюз“: Протести в Белград (снимки)

В изявленията на парламента и Европейския съвет тогава бе упоменато, че новите правила, които позволяват две 90-дневни посещения годишно, ще влязат в сила преди 1 януари 2024 г.

Първоначално беше планирано „Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им“ (ETIAS) също да бъде пусната в експлоатация от днес, но това не се случи.

Отлагането на въвеждането на системата няма да забави либерализацията на визовия режим с Косово.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм