Няколко хиляди души се събраха в Белград, за да протестират срещу подкрепеното от Запада споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което те смятат за признаване на независимостта на Косово, предаде "Ройтерс". Сръбският президент Александър Вучич трябва да се срещне с косовския премиер Албин Курти и представители на ЕС в Охрид, за да обсъдят прилагането на мирния план.

Хаос и сблъсъци в сръбския парламент

Протестиращите държаха сръбски знамена и транспаранти с надписи "Косово не се продава", "Сърбия, не Европейски съюз" и "Не на капитулацията".

Сърбия и Косово са подложени на все по-голям натиск от западните държави да сключат споразумение, което ще позволи нормализирането на отношенията между двете страни. От месеци на границата между държавите има огромно напрежение.

Споразумението предвижда, че Сърбия не признава Косово съгласно международното право, но отбелязва държавността на бившата си провинция. А Косово от своя страна трябва институционално да гарантира правата на сръбската етническа група в страната. 

Спипан да гледа порно на работа: Сръбски депутат подаде оставка (видео)

Александър Вучич коментира мирния план така: 

"Всъщност всички са на нокти и тези, които организират протестите, и тези другите се надяват да подпиша нещо, за да могат да ми поискат главата на тепсия."

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., но все още се разглежда от Белград като сръбска провинция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм