Червената огнена мравка - един от най-инвазивните видове в света. Данни от ново проучване сочат, че е открита в Европа за първи път, съобщават от Darik Business Review.

Внесената на континента мравка, носеща научното наименование Solenopsis invicta, е местна за Южна Америка, но се разпространява в голяма част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия през миналия век.

Тези насекоми могат да бъдат агресивни, когато бъдат обезпокоени, като нанасят болезнени ухапвания, причиняващи алергични реакции. Мравката е способна и да увреди посевите и местните екосистеми, посочва CNN.

Изследователите посочват, че са идентифицирали 88 гнезда на червени огнени мравки, разположени на 5 хектара близо до град Сиракуза в Сицилия, Италия.

"С. invicta е един от най-лошите инвазивни видове. Може да се разпространи тревожно бързо,” казва водещият автор на изследването Матиа Менчети, изследовател в Института по еволюционна биология в Испания.

„Откриването на този вид в Италия беше голяма изненада, но знаехме, че този ден ще дойде“, казва Менчети. Докато червени огнени мравки са откривани във вносни продукти в Испания, Финландия и Нидерландия, тяхна колония никога не е потвърждавана преди това проучване.

Колониите са открити в крайградски район на Сиракуза. Не е ясно как или кога огнените мравки са пристигнали в района. Изследователите смятат, че насекомите трябва да са дошли от пристанището на града. Местните посочват, че ухапванията от мравки са се увеличили от 2019 г. насам.

Проучването предполага, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките северозападно от Сиракуза, където се намира търговското пристанище.

Генетичният анализ на насекомите разкрива, че те най-вероятно са се разпространили от Съединените щати или Китай, където "Solenopsis invicta" също е инвазивен вид.

Мравките скоро могат да плъзнат из цяла Европа, предупреждават изследователите. 7% от континента — включително големи градски зони, като Барселона, Рим, Лондон и Париж, разполагат с климат, подходящ за вида.

Инвазивните видове струват на света поне 423 милиарда долара всяка година, тъй като водят до изчезването на растения и животни, застрашават продоволствената сигурност и влошават екологични катастрофи, според доклад на ООН, публикуван миналата седмица.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм