За 12-та поредна година в Брестовица ще се проведе фестивал под мотото "Брестовица - грозде и  вино". Тази година празникът е част от „Европейските дни на наследството“ в община „Родопи“, които продължават до края на месеца. 

На 22 и 23 септември площадът пред кметството ще събере на едно място винарските изби от региона, производители на фермерски продукти и майстори на художествени занаяти, обединени под мотото „Живо наследство“. 

В първия ден на фестивала празникът ще започне в 10:00 часа с отворени врати във Влаховата къща - Музей на виното. Къщата ще приема посетители до 19,00 ч. По време на национално-революционното движение през 19-ти век тя е била скривалище на Левски в Пловдивския край. 

Официалното откриване на фестивала е от 19:00 ч. с факелно шествие и девойки, които ще пресъздадат древния обичай по мачкане на грозде. Вечерта ще продължи с празнична фолклорна програма на децата от ДГ „Първи юни“ в селото.

На 23 септември участниците във фестивала ще направят шествие от църквата „Св. Теодор Тирон“, където ще бъде отслужен молебен за здраве и берекет до обновения площад в селото. 

Там, още от сутринта, ще бъдат подредени щандове на местните винарски изби и фермерски базар. Специални работилници ще демонстрират пред гостите рисуване на стъкло, изработване на кукли и сувенири от царевична шума, месене на хляб от лимец, част от Панаир на занаятите.

Фестивалната програма започва в 11:45 ч., като се очаква на сцената да се качат над 35 състава от различни фолклорни области в България.
12-тото издание  на „Брестовица - грозде и вино“ е организирано от НЧ „Съзнание-1873“, с подкрепата на община „Родопи“ и кметство Брестовица.