Изменението на климата се отразява сериозно на здравето на хората по света, установи доклад на водещо медицинско издание, предаде Би Би Си.

Докладът на Lancet Countdown казва, че продължаващата зависимост на света от изкопаеми горива увеличава риска от продоволствена несигурност, инфекциозни заболявания и заболявания, свързани с топлината.

Защо екоактивистите атакуват произведения на изкуството?

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отговори, че глобалните лидери трябва да съобразят действията си с мащаба на проблема.

Лидерите ще се срещнат за голямата климатична конференция COP27 в Египет следващия месец.

Докладът включва работата на 99 експерти от организации, включително Световната здравна организация (СЗО) и ръководени от Лондонския университетски колеж.

Арктика може скоро да предизвика следваща пандемия

Той описва как екстремното време е увеличило натиска върху здравните служби в световен мащаб, които вече се борят с пандемията Ковид-19.

Смъртните случаи, свързани с топлината, в световен мащаб са се увеличили с две трети през последните две десетилетия, установява проучването.

Температурни рекорди бяха счупени по света през 2022 г., включително в Обединеното кралство, където бяха регистрирани 40 градуса през юли, както и в части от Европа, Пакистан и Китай.

ООН: Половината свят не е подготвен за бедствия

Въздействията върху здравето на екстремните горещини включват влошаване на състояния като сърдечно-съдови и респираторни заболявания и причиняване на топлинен удар и лошо психично здраве.

Докладът твърди обаче, че има решения на проблема. 

Въпреки предизвикателствата, има ясни доказателства, че незабавните действия все още могат да спасят живота на милиони, с бързо преминаване към чиста енергия и енергийна ефективност“, обобщава докладът.

Екологични организации подават иск в съда срещу определянето на ядрената енергия и газа като „зелени“

Гутериш каза, че светът наблюдава страните от Г-20, които произвеждат 80% от глобалните парникови емисии. 

"Те трябва да увеличат усилията си за намаляване на емисиите и да инвестират повече във възобновяема енергия", добави той.

Човешкото здраве, поминъкът, бюджетите на домакинствата и националните икономики са ударени, тъй като пристрастяването към изкопаеми горива излиза извън контрол“, заяви Гутериш.

ООН: Светът върви в грешна посока относно климата

Авторите на доклада се надяват доказателствата, които представя той, да показват необходимостта от спешни действия на конференцията на ООН за климата в Египет.

Срещата на върха обаче е изправена пред силни насрещни ветрове

Развиващите се страни ще изискват нациите, които забогатяха с помощта на изкопаеми горива, да отделят повече пари, за да покрият разходите за загубите и щетите, причинени от променящия се климат.

Как изменението на климата влияе на вкуса на виното

А какво да кажем за 100 милиарда долара годишно за действия в областта на климата, които развитите страни трябваше да предоставят от 2020 г., ще попитат те? Все още не ни достигат милиарди долари от общата сума, посочва Би Би Си.

Египетските домакини на COP27 предупредиха за „криза на доверието“

Развитите страни се борят с кризата на разходите за живот, докато цените на енергията и храните растат. Много от тях вече харчат милиарди за военна подкрепа на Украйна.

Експерти предупреждават: Изменението на климата застрашава културното наследство

Пригответе се за разгорещени дебати в Египет

Доклад на UNICEF, също публикуван в сряда, предупреждава, че са необходими спешни действия за увеличаване на финансирането за защита на децата и уязвимите общности от влошаване на горещините.

Изследователите установиха, че промяната в климата е увеличила разпространението на инфекциозни болести. Броят на месеците, които улесняват предаването на малария, се увеличи в планинските райони на Америка и Африка през последните 60 години.

Нивото на водата в езерото Пауъл пада драстично

Емисиите от изкопаеми горива допринасят основно за замърсяването на въздуха. Данните от Lancet Countdown изчисляват, че излагането на замърсяване на въздуха е допринесло за 4,7 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2020 г., от които 1,3 милиона (35%) са пряко свързани с изгарянето на изкопаеми горива.

Въздействието на изменението на климата също така бързо влошава последиците от други съпътстващи кризи, като несигурност при храните, енергийна бедност и повишено замърсяване на въздуха, се казва в доклада.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм