„Както знаем инструментите, които използва Кремъл се различни - те са и военни и свързани с хибридни атаки и дезинформация, манипулиране на информацията, различен вид специални операции и психологически и разузнавателни“

Това заяви в предаването "Кой Говори" по Дарик военният експерт доц. Велизар Шаламанов. Той подчерта, че е важно как срещата ще бъде посрещната от свободния свят, а опитите на Русия за ескалация се овладяват успешно именно от Запада.

Срещата ще бъде много ясно послание как да бъде постигнат устойчив мир, допълни Шаламанов:

“Има едно ясно отрезвяване в Европа, че мирът не може да бъде гарантиран без сериозен военен капацитет и готовност да бъде пресечен всеки опит за агресия. Второ, ясно е, че при тази тотална мобилизация в Русия Европа не може да си позволи да разчита на ограничени професионални сили“

По отношение на президента Румен Радев, доц. Шаламанов определи последните изказвания на държавния глава по повод войната в Украйна като несъобразени с цялостната външна политика на страната. Експертът подчерта, че е необходима цялостна стратегия за дипломацията ни, която да е изградена от легитимните органи, а именно - парламент и правителство.  

"Проблем е, че господин Радев си позволява в ситуация на такава обща консолидация на света по отношение на намирането на решение, да търси форум за свои лични позиции, които се различават от политически формираната от българското правителство от легитимните органи за външна политика"