Има прилив към определени медицински специалности, които са по-желани и привличат млади специалисти, но има и специалности като психиатрия, съдебна медицина, педиатрия и обща медицина, при които няма достатъчно желаещи да специализират подобен тип умения. Затова се получава голям проблем с липсата на подобни кадри. Това обясни в интервю за „Най-добрите лекари” по Дарик заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. Той обясни, че това е една от причините, ако в София има свръхпредлагане, по страната да има дефицити. Има лечебни заведения, които не могат да функционират и са напът да затворят, поради липса на специалностите, които изброих, както и липсата на общи кадри. Другото нещо, което липсва, са медицинските сестри. Ако по стандарт на един лекар трябва да има две медицински сестри, то в България вече има повече лекари, отколкото медицински сестри, посочи Околийски.

За него една от най-важните теми е как българите да бъдат накарани да се възползват от профилактичните си прегледи, които принципно са задължителни.

Аз съм и председател на Надзорния съвет на НЗОК и ние осигурихме най-голямото увеличение на средства в извънболничната помощ за профилактика. Идеята е всеки един проблем, независимо дали е сърдечно-съдов или онкологичен, да бъде хванат възможно в най-ранната си фаза, за да се не задълбочи. Щастлив съм да кажа, че с целия екип на Министерството на здравеопазването преосмислихме доста от дейността му и поставихме най-сериозния акцент върху профилактиката. Планираме възможно по-скоро да започне една много мащабна информационна кампания с всички национални медии, чрез която по един неформален и топъл начин да отправим послание към хората защо е важно сега да се замислят върху собственото си здраве, да отидат при общопрактикуващия си лекар, да започнат да правят профилактичните си изследвания. Не трябва да мислиш за здравето си като за баница, от която цял живот си хапваш и ще ти стигне – всеки мисли, че здравето му е гарантирано, подчерта специалистът.

По повод предстоящото трето издание на анкетата „Най-добрите лекари” доц. Околийски коментира и темата с доверието между лекар и пациент.

В забързаното ежедневие много често се фокусираме само върху лечебната страна на процеса. Разговорът на лекаря с пациент, вербализирането на чувства и мисли обаче почти не се чувства и остава някъде по пътя. Това е проблем, който в Министерството на здравеопазването сме установили и смятаме да променим с учебните програми по медицина и в отделните специализации на младите лекари да се включат много повече часове по комуникация с пациента, посочи доц. Михаил Околийски.

Цялото интервю можете да гледате във видеото и да слушате в аудиофайла.