"До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е в грипна епидемия". Това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му след Смолян, Пловдив и Габрово, вероятно до края на деня епидемия ще обявят и областите Плевен, Бургас и Варна. На ръба били Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Всички, които работят и ходят на училище, виждат, че има отсъстващи и в София, нивото на заболеваемост сега расте, но все още е далече от епидемичните стойности, отбеляза доц. Кунчев за обстановката в столицата. 

„По наредба е записано, че мерки се вземат при 30% отсъствия на учениците“, каза той, но уточни, че ако се вижда, че случаите се увеличават, няма нужда да се чака. По -добре е да не контактуват и да намалим заразяването, посочи главният държавен здравен инспектор. 

Миналата седмица пред БНТ доц. Кунчев обясни, че симптомите, по които да се ориентираме, че сме болни от грип, са много отчетливи.

"В повечето случаи още в първите един-два часа човек чувства рязка умора, вдига температура, има главоболие, трудно се поддават на поттискане тези неразположения. Едва след това или паралелно вървят още кашлица, хрема, запушен нос. За лечението на грипа е много важно да се приложат антивирусни средства, които са доста ефективни. Ако са взети първите 48 часа, те почти се справят със заболяването, важното е да са навреме. Затова и общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност да ограничмат своевременно грипа от ковид, за да проведе адекватна терапия. Грипът не се лекува с антибиотик, нека подчертаем. Освен да си навредят с него болните от грип - ефект друг няма", допълни главният държавен здравен инспектор.

Тестовете, които се продават в аптеките, е добре да се приложат поне 24 часа след началото на заболяването, за да имат реален резултат, каза още тогава доц. Кунчев.

"Мерките, които се налагат, не са изненада. Ограничават се дейностите, които могат да се отложат - консултации, планова оперативна дейност, свиждания, с оглед да намалим интензитета на епидемията. Не си правя илюзиите, че с каквито и противоепидемични мерки да се реагира, може да се спре една епидемия, която се разпространява по въздушно-капков път, особено пък от грип, бързо и лесно се предава. Целта ни е да не се разболеят 500-600 души на 10 000 население. Да не се пренатоварва здравната система и да не препълваме болниците, както става в Смолян", каза той.

Доц. Кунчев препоръча да се носят маски повече в закрити помещения и особено в здравни заведения.

"В лечебни заведения, некависимо дали става дума за поликлиника или болница, е повече от необходимо да сме с маска, това е в наш интерес. Хората се умориха от мерките, но това да носиш маска, когато влизаш в помещение с чакащи болни хора, е повече от логично", подчерта той.

Той обясни, че в момента грипът е много масов, а случайте на ковид са значително по-малко.

"Някъде в началото на януари вървяха паралелно и ковид, и грип, и други респираторни инфекции. С началото на грипната епидемия, грипът H1N1 - Виктория взе превес и много по-малко хващаме ковид - под една четвърт от заболелите са с коронавирус спрямо болните от грип."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм