При грипа е по-характерно, че не започва с проблеми в гърлото или с кашлица, а с общи симптоми - много силна отпадналост, главоболие и температура. Това заяви за БТА главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му заболяването започва рязко и трудно се „изкарва на крак“.

Доц. Кунчев обърна внимание, че при съмнение за грип, "особено на фона на продължаващ Ковид", може да се направи тест, за да се изясни от какво боледуваме. По думите му това е важно, за да се знае и какво лечение да се предприеме.

НОВИЯТ ЕПИЗОД ОТ "ЗДРАВЕ НА ФОКУС":

Препоръката на доц. Кунчев е хората да търсят лекарска помощ и да не прибягват до самолечение. 

Ние сме много склонни да пием каквото сами решим или каквото имаме във вкъщи, много често и бързо прибягваме до антибиотик, който няма никакво отношение към вирусните инфекции, коментира той. Ако няма доказана насложена бактериална инфекция, няма смисъл да използваме антибиотик, подчерта също специалистът.

По-сериозен грипен сезон очакват тази зима специалистите

Ваксините срещу грип 

За тази зима са осигурени 190 хил. дози безплатни ваксини против грип за хора над 65 г., потвърди доц. Кунчев. Заедно с тези, които са декларирали фирмите, че внасят за свободния пазар, броят стига до 350 хил., посочи той. По думите му това би трябвало да задоволи интереса на хората за имунизация.

Доц. Кунчев обясни също и как се решава срещу кои щамове да се изгради ваксината. Той разказа, че лаборатории към Световната здравна организация правят наблюдение и на база на него се прогнозира какви ваксини да бъдат произведени. Тази препоръка е различна за страните от южното и северното полукълбо, обясни той.

Д-р Розина Мирчева: Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена след лабораторно изследване

Относно ваксинацията доц. Кунчев поясни, че по националната програма пациентите над 65 г. трябва да заявят желанието си при личния лекар. По-младите хора, които също искат да се имунизират срещу грип, могат да закупят ваксината свободно в аптеката, каза също той.

Доц. Кунчев препоръчва ваксинация октомври - ноември, но не по-късно от декември.

Проф. Кантарджиев за Ковид: Вече можем да си отдъхнем

По-рано тази седмица на пресконференция в пресклуба на БТА главният държавен здравен инспектор каза, че ваксината против грип у нас ще е четиривалентна срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм