Октомври и ноември са най-подходящите месеци за поставяне на противогрипна ваксина. Това обясни в ефира на Дарик радио микробиологът д-р Розина Мирчева, управител и собственик на лаборатория “Здраве”. По думите й грипната вълна няма да ни подмине тази зима. И тя ще е паралелно с ковид. В лаборатория “Здраве” от няколко месеца извършват скрининг на населението по отношение на имунитета срещу коронавируса. На този етап данните показват, че такъв се отчита при повече от 60% от изследваните в лабораторията. Общият имунитет на популацията обаче е нисък срещу сезонния грип, който отсъстваше последните две години, коментира д-р Мирчева.

Специалистът е на мнение, че ваксините срещу грип и COVID-19 могат да бъдат приложени независимо една от друга и е препоръчително да бъдат поставени, тъй като става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Д-р Мирчева обаче счита, че е по-добре да има кратък период от няколко дни между поставянето на двете игли.

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси.

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др., коментира микробиологът.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се появят седмици и дори месеци след COVID-19.

Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде точно поставена след лабораторно изследване, каза д-р Розина Мирчева. Засега все още няма засечени случаи на грип в Русе.

Цялото интервю с д-р Розина Мирчева чуйте в прикачения звуков файл: