Вродените сърдечни малформации засягат между 8 и 10 на 1000 новородени или по-малко от един процент от новородените. Обикновено диагнозата се поставя или при сърдечна недостатъчност, или при цианоза. По-голямата част от дефектите за щастие са леки, заради което някои от тях може да се проявят на 30 или 40-годишна възраст. В света има не един или двама спортисти, които дори са ставали шампиони, а след това са разбирали, че имат дефект, който трябва да бъде коригиран.

Това обясни пред Дарик един от най-добрите детски кардиолози доц. Пенчо Кратунков, началник на Отделението по вродени сърдечни малформации при деца в УМБАЛ "Св. Екатерина" и заместник-директор по диагностично-консултативната дейност.

Той обясни, че в световен мащаб правилното поведение е детските кардиолози да се грижат и за възрастните с вродени сърдечни малформации.

„За съжаление, в България имаме проблем с разделянето на пациентите на деца и възрастни, което не би трябвало да се случва, когато говорим за вродени сърдечни малформации, защото ние отнемаме възможността на пациента да получи най-доброто лечение при специалист. Много се борим с регулациите на НЗОК, надявам се в следващите години да постигнем  успехи,” посочи доц. Кратунков.

По отношение на доверието между лекар и пациент, доц. Кратунков изтъкна, че за съжаление атаките срещу медицинското съсловие продължават.

„Това са случаите, когато загине родилка и веднага по телевизиите започва да се говори за лекарска грешка. Важно е обаче да кажем, че в голям процент от тези случаи се касае за генетични заболявания. Тоест, това са заболявания, които могат да се предотвратят при своевременна диагноза и провеждане на профилактика. Тук бих призовал журналистите да помагат на лекарите, защото по този начин ще помогнат и на пациентите,” посочи детският кардиолог.