Има новости в онкологията и добрата новина е, че много голяма част от тях навлизат и в България. Затрудненията при нас са свързани с диагностиката и недобре застъпената профилактика. Българинът няма и самосъзнанието за собствената си отговорност за профилактика. Обикновено търсим причината в друг.

Това каза в интервю за предаването „Най-добрите лекари” по Дарик радио доц. Ася Консулова, началник на Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО – София.

Тя посочи, че онкоболните у нас се лекуват добре. Има обаче възможности да се лекуват и по-добре.

Много неща могат да се подобрят. Ние би трябвало да лекуваме пациента с онкологична болест, а не просто онкологичната болест по дадена клинична пътека. Трябва да се подобрят и грижите за онкоболните, които са извън лечението. Ние провеждаме хирургия, лъчетерапия, лекарствена терапия, но да обгрижиш един пациент е нещо, много по-широко от това. Палиативните грижи – дейност, която е много изоставена, а пациентите имат нужда от нея. По света се наричат подкрепящи грижи, които могат да повдигнат пациента и неговото семейство, за да продължи по-адекватно лечение. Това са неща, които могат да се подобрят в България,” допълни доц. Консулова.

Тя подчерта, че през последните години много млади лекари са се включили в борбата с онкологичните заболявания с идеята, че това, което правят, има смисъл. Те са вдъхновени, не броят работно време или брой пациенти и са щастливи.