“Оттук нататък това правителство ще е много зависимо от Делян Пеевски и ДПС, защото правителство на малцинството, каквото предлага ГЕРБ трябва да бъде подкрепено от една основна политическа сила и това е ДПС, естествено трябват още 7-8 депутати.”

Това прогнозира експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов в предаването “Кой говори” по Дарик. Събеседник в студиото беше и политологът Христо Панчугов, който видя сходства в състава на проектокабинета на ГЕРБ с председател Росен Желязков, с последния кабинет на партията на Бойко Борисов.

Това правителство е доста сходно с последното правителство на ГЕРБ от 2020 г. В този смисъл е и много ярка демонстрация, насочена към всички критици на ГЕРБ през последните години, които се опитваха да ги извадят от властта. Тази демонстрация, разбира се е и провокация, в някакъв смисъл и цели затвърждаване на усещането в ГЕРБ, че те са единствените, които държат на политическата стабилност в България”, каза Панчугов.

Политологът обаче подчерта, че ГЕРБ и лидерът на партията се чувстват некомфортно в ситуацията, в която са поставени, защото това не е най-добрият вариант за управление. Панчугов се обоснова, като уточни, че то вкарва Борисов и ГЕРБ в “много тясно зависимост” от ДПС.

“Нещо, което г-н Борисов винаги се е опитвал да избегне, поне публично. В този смисъл видяхме заявката му като последен опит да се привлекат хора от ПП-ДП да подкрепят това правителство. Но това аз не очаквам да се случи. Големият въпрос, на който нямаме отговор е, първо, дали ще имаме правителство и второ, как ще изглежда неговата работа оттук нататък”, каза Панчугов.

Доц. Инджов коментира слуховете, че Пеевски е посочил някои от министрите в проектокабинета на Желязков. Уточнявайки, че никъде не е написано черно на бяло кого точно е посочил съпредседателят на ДПС, анализаторът заяви:

“Можем да припомним това, което той неотдавна каза, че ДПС е фигурата, която ще решава дали да има правителство или не и те ще посочват кой да е министър-председателят. Пеевски тогава го каза с голямо самочувствие, че правителството ще зависи от тях. И в сегашния си вид, и при подбора на правителството, възможно е някои от министрите да не е свързан с ДПС в миналото, но сега Пеевски да държи на него”.

Гледайте целия разговор в прикачените файлове.