Кабинетът одобри закупуването на нови бойни машини "Страйкър". Предвижда се страната ни да закупи 198 броя от американската техника. Те ще са част от Сухопътните войски на българската армия, а държавата ще трябва да плати над 1,3 милиарда долара. 

"Сухопътни войски са гръбнакът на българската армия, това е основната ни бойна мощ, а те винаги оставаха на втори план през годините и много дълги години чакаха този проект. Ще направя необходимото, за да може те сами да излязат пред медиите и пред НС и да обяснят колко е важен за тях", подчерта военният министър Тодор Тагарев. 

Закъсня ли превъоръжаването на българската армия и достатъчни ли са ни тези машини? 

В предаването "Кой говори" по Дарик радио темата коментира доц. Георги Цветков, военен експерт, преподавател във Военна академия “Г.С. Раковски”. 

"Тези бойни машини няма да ни бъдат достатъчни, защото още преди година започна да се разработва така наречената програма за модернизация, като там са включени редица проекти и този е един от основните. Основната цел, която стои пред превъоръжаването на сухопътните ни войски е така наречената тежка бригада. Говорим за формирование, което е от рода на около 4000 души, което има съвременни, достатъчно добре защитени бойни машини на пехотата, има и поддържащи машини, има адекватни съвременни системи, които виждаме да се използват изключително ефективно в Украйна от началото на войната. Ако говорим в пари, говорим за едни пакет от проекти, който отива на стойност над 3 милиарда лева. Това, което е предвидено в този пакет не е съвсем пълният комплект машини, но е достатъчно като за начало", заяви експертът.

"Разликата с това, което ни е познато с БТР, е че изискванията на НАТО към защитеността на тези машини са по-високи. Самата машина прилича на БТР, но има следното изискване: ако БТР-ите стандартно са с картечни въоръжения, тук има изискване да са с 39-милиметрови оръдия и да имат противотанкови системи. Това не е проект за цялата бригада, но е много значителен пакет", смята доц. Цветков.

"Две години е срокът за доставка на тези машини. Бихме могли да кажем, че една от осовните причини за този избор е относително краткият срок за доставка, тъй като в момента повечето европейски производители са с изключително натоварен капацитет. Закъсняхме ли фатално с превъоръжаването? Ще е фатално, ако се наложи в следващите няколко години тези машини да бъдат използвани. Факт е, че през годините имаше различен силен търговски интерес към тази сделка. Може да се спекулира дали и защо не е избран доставчик. Фактът е, че този проект официално започна някъде около 2015 година, а на подготвителна фаза още по-рано. Факт е, че за тези години от 2015 насам липсваше волята да бъде доведен до успех", заяви той.

"Има един проект за инвестиционен разход, който бе вкаран с определени параметри около милиард и 200 милиона лева и беше одобрен. Той обаче е спрян в този си вариант, защото тогава не се реализираха все още толкова мащабни програми за превъоръжаване. След началото на войната в Украйна и в Европа тръгна по-сериозно процесът на превъоръжаване, цените на оборудването скочиха драстично и в един момент се оказа, че финансовата рамка, с която ние работим, е абсолютно неадекватна. Политиката на България тогава беше по никакъв начин да не се провокира. Както се видя, тази политика пожелателно звучи добре, но и до ден днешен има хора, които търдят, че са за мира, но това не промени факта, че през 2022 войната ескалира с целта Украйна да бъде унищожена", припомни експертът.

"Позицията на БСП винаги е била, че разходите за отбрана трябва да бъдат до 2 процента, а идеята за качествено превъоръжаване и разходите за отбрана да бъдат поне 2 процента. От гледа точка на прозрачност това е най-изчистеният вариант, защото се изпраща официално заявление от България до САЩ. Ние се договаряме на тях и те възлагат поръчката на съответната компания. В този пакет има много компании, които са ангажирани", уточни Цветков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм