Готви ли се тайно предоставяне на противовъздушните ни комплекси С-300 на Украйна, коментираха депутатите в кулоарите на парламента. Според „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, България може да се даде дефектни ракети на Украйна, които да се използват за части. Като това не застрашава националната ни сигурност.

Темата  за комплексите С-300 беше повдигната на вчерашното заседание на комисията по отбрана от военния министър Тодор Тагарев, който бе попитан от дали държавата се готви да даде на Киев боеприпаси за тези комплекси. Тогава Тагарев - „нека отговорът на този въпрос бъде даден на закрито заседание на комисията”.

Ден по-късно пред журналисти Ивайло мирчев от ПП-ДБ заяви, че България няма да предостави на Украйна противовъздушни комплекси С-300, защото те са изключително важни за нас. По думите му първо трябва да се види какво иска Украйна и какво може да предостави България, така че сигурността на страната ни да не бъде поставена в риск.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС коментира, че страната ни дава само такива оръжия или системи, които не нарушават националните ни интереси и способности. Според него не става дума за това да дадем ракетните си системи, един от вариантите е да се дадат дефектни ракети за части.

Според Атанас Зафиров от БСП това, че министър Тагарев не е отговорил на въпроса дали ще дадем системите, означава по-скоро да. По думите му няма дефектни ракети – това е оправдание за намерението на правителството.

Ивелин Първанов от „Възраждане” заяви, че България има нужда от допълнително въоръжение и способности.

От „Има такъв народ” поискаха изслушване на тагарев. Станислав Балабанов коментира, че на първо място е най-важна българската национална сигурност.

Освен от система С-300, депутатите се развълнуваха и от въпроса за разполагането на постоянна военна база на НАТО у нас.

Финално решение къде точно да бъде изградена НАТО-вската база не е взето, но военните са харесали района на Ямбол. В базата постоянно ще пребивават 1500 военни от международната бойна група, а прогнозната цена за изграждането ѝ ще излезе на около 100 млн. лв.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм