Водещи специалисти кардиолози ще насочат вниманието на хората върху опознаването на сърцето по време на „работна закуска“, в която всеки гражданин ще може свободно да зададе своите въпроси, свързани с един от най-важните органи в човешкото тяло. Този фокус избира тази година високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ за кампанията си по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. Успоредно с нея ще бъдат включени безплатни кардиологични прегледи и консултации. Събитията свързани с кампанията започват още утре, в партньорство с Община Бургас. А самата среща със специалистите ще се проведе от 10.00 часа в сградата на кафето на болница „Сърце и Мозък“.

Това съобщи в ефира на Дарик, началникът на клиниката по „Кардиология“ в „Сърце и Мозък“ – Бургас, доц. д-р Лилияна Мирчева д.м.  

 По думите й, начините, по които може да се намали, или дори напълно елиминира, възможността от заболяване на сърцето са чрез профилактични прегледи, консултации с личния лекар, спорт и методи за намаляване на стреса.

Доц. Мирчева сподели, че именно високите нива на тревожност в ежедневието са сред водещите фактори за развиване на хронични болести на сърцето и тежки състояния. „Стресът дори застава на една линия до алкохола и тютюнопушенето като рисков фактор. Сред алтернативните методи за овладяването му практикуване на техники за дишане, медитация, йога. Има дори специални приложения, които включват релаксираща музика и дори модерни начини за хранителен режим“, сподели още доц. д-р Мирчева.

Повече по темата, можете да научите на място по време на „работната закуска“ в петък, 29 септември от 10.00 часа сутринта, лично от водещия специалист доц. Мирчева, която след кратка беседа за рисковете от сърдечно-съдови заболявания и съвети за здравословен живот, ще отговори на всички въпроси, които вълнуват гражданите.

Следващата сряда в ефира на Дарик радио доц. д-р Мирчева ще разкаже подробности около новостите в диетите за поддържане на здравето на сърцето.

По думите й, през последните години в световен мащаб ще наблюдава ръст на сърдечно-съдовите заболявания, но още по-притеснителното е, че успоредно с него се отчита и подмладяване на болестите. „Това се наблюдава дори в нашия град. Напоследък все по-млади хора стават наши пациенти. И няма как да не отчетем влиянието на тютюнопушенето и други нездравословни навици, които аз лично препоръчвам да не бъдат отказвани рязко. Но поне да се редуцират постепенно“, каза още завеждащият клиниката по Кардиология на „Сърце и Мозък“ в Бургас.

доц. Мирчева оправи покана към всички желаещи граждани да се присъединят към работната закуска!

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл:

Доц. Лиляна Мирчева завършва медицина с пълно отличие в МУ-Варна. През 2003/2004 г. провежда 6 месечен стаж по Еразъм в Кьолн-Германия. Придобива специалност по кардиология през 2013 г. От 2012 до 2022 г. е асистент по кардиология към Първа Катедра по Вътрешни болести, като активно участва в обучението на студенти, специализанти и докторанти. През 2014-2015 г. провежда 2-годишен специализиран курс по Сърдечна недостатъчност, организиран от Европейското дружество по кардиология към Университета в Цюрих-Швейцария, с което придобива сертификат за Специалист по сърдечна недостатъчност. Притежава сертификати за фундаментално и експертно ниво по ехокардиография и трансезофагеална ехокардиография.

Автор на редица публикации в специализирани медицински списания, множество участия като лектор в български и чуждестранни форуми. Член на Българско Дружество по кардиология, Европейско дружество по кардиология, ESC Heart Failure Association.

От 2022 г. доц. Мирчева е началник на Отделението по кардиология в ,Сърце и Мозък’ Бургас.