Този февруари може да се окаже вторият най-топъл февруари в района на София за последните десетилетия. До 13.02, средноденонощната температура в района на столицата е 6,3 градуса. Само през февруари 2016 година в София е било по-топло и това си остава най-топлият февруарски месец, откакто се водят метеорологични наблюдения у нас.

Необичайният период на много топло време приключи и тази седмица температурте ще бъдат значително по-ниски, но все още ще останат над климатичната норма с няколко градуса.

В района на София максимални дневни температури под 10 градуса, а в равнините на страната с два - три градуса по-високи. Не се очакват съществени валежи, като изключим петъчния ден на изток, където е възможно да превали. 

До идващата неделя, над по-голямата част от страната, времето остава предимно сухо, без валежи.

Според синоптичните модели в момента, към неделя от северозапад над страната ще премине студен атмосферен фронта и по него ще има валежи от дъжд, а в планините и от сняг.

Това ще е началото на промяна във времето към повече валежи и по-голяма динамика в атмосферата в последните 10 дни на феврурари.

Атмосферната циркулация над Европа ще се промени, ще доминират центрове на ниско налягане, включително ще се зараждат и средиземноморски циклони, което ще доведе до голяма динамика в атмосферата и над нашата страна - ще се редуват валежи, по-високи и по-ниски температури.

След неделя, около следващия вторник, се очакват повече валежи по средиземноморски циклон, но по-точна прогноза ще имаме в края на тази седмица.

В Европа също ще се редуват по-топли и по-студени периоди, включително и валежи от сняг в северните части на континента.

Тъй като в последните 36 часа в планините падна тежък сняг, заради по-високите температури, опасността от лавини остава много висока. Следвайте само маркираните зимни трасета, информирайте се от ПСС за ситуацията по маршрута, който сте избрали, не карайте ски и сноуборд извън обозначените писти, не се отклонявайте в никакъв случай и носете лавинни предаватели. 

Това може да ви спести големи главоболия. Последният инцидент от Рила, когато лавина затрупа скиор на място, където не е трябвало да кара е доказателство, че рискът не си заслужава.

Глобалната приземна температура остава стабилна - 14,33 градуса, според специализирания сайт  - temperature.global