Главният изпълнителен директор на „Disney“ Боб Айгър обяви продължения на филмите "Играта на играчките", "Замръзналото кралство" и "Зоотопия", като представи плановете си за промяна на бизнеса със стрийминг.

Айгът заяви, че анимационното студио на „Disney“ има продължения "в процес на работа", предаде Би Би Си.

Междувременно фирмата разкри първия си спад в броя на абонатите, откакто през 2019 г. стартира стрийминг услугата Disney+. А Айгър заяви, че ще съкрати 7000 работни места в рамките на мащабно раздвижване в развлекателния гигант.

Шефът на Disney нареди на работниците да се върнат в офиса

Последните части ще бъдат третата от франчайза ‚Замръзналото кралство“ и втората от „Зоотопия“. Вече има четири филма "История на играчките", както и миналогодишния спин-оф "Светлинна година".

Обявените съкращения възлизат на около 3,6% от работната сила на „Disney“ по света и са част от плана за спестяване на 5,5 млрд. долара и превръщането на стрийминг услугата Disney+ в печеливша. Айгър заяви, че "не е взел това решение лесно".

„Промените ще ни помогнат да се справим по-добре с бъдещите сътресения и глобалните икономически предизвикателства", каза той.

„Дисни“ представи новите си проекти

„Disney“ отчете 8% ръст на продажбите до 23,5 млрд. долара между октомври и декември миналата година. Disney+ обаче отчете загуба от 1,5 млрд. долара, а абонатите му намаляха с около 2,4 млн. до 161,8 млн.

Планът предвижда компанията да се преструктурира в три сегмента - развлекателен, който ще включва филми, телевизия и стрийминг; спортно ориентиран ESPN и паркове, преживявания и продукти на „Disney“.

Саудитска арабия: Netflix нарушава ислямските ценности

"Тази реорганизация ще доведе до по-ефективен от гледна точка на разходите и координиран подход към нашите операции", заяви Айгът пред анализатори по време на конферентен разговор. Той добави, че стрийминг услугата на компанията остава неин основен приоритет.

Цената на акциите на „Disney“ се повиши с повече от 5% в следборсовата търговия след съобщението.

Служител на „Дисниленд“ провали предложение за брак (видео)

Фреди Колкуун, инвестиционен директор в JM Finn, заяви пред Би Би Си: "През последната година „Disney“ имаше доста проблеми и по-специално с опитите да направи стрийминг бизнеса си печеливш."

Но той заяви, че резултатите "всъщност са много успокояващи" и надминават очакванията.

Промените на „Disney“ са в отговор на някои от критиките, отправени през последните месеци от милиардера инвеститор активист Нелсън Пелц, който разкритикува компанията за прекомерните разходи за стрийминг бизнеса ѝ.

Дисни нае служител, който ще наблюдава стратегиите на Мета

Айгър направи шокиращо завръщане като главен изпълнителен директор на „Disney“, по-малко от година след като се оттегли от фирмата. Той беше върнат, за да ръководи компанията в бурни времена, след като цената на акциите ѝ се срина, а Disney+ продължи да трупа загуби. Айгър, който преди това оглавяваше „Disney“ в продължение на 15 години, замени Боб Чапек, който пое поста главен изпълнителен директор през февруари 2020 г. Чапек беше отстранен, след като стрийминг бизнесът на „Disney“ отчете тримесечна загуба от 1,5 млрд. долара. По-малко от 24 часа след завръщането си Айгър заяви, че планира сериозно раздвижване на бизнеса. Тогава той заяви, че е възложил на група ръководители да разработят "нова структура, която да върне вземането на решения в ръцете на нашите творчески екипи и да рационализира разходите".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм