Компанията Дисни е назначила свой служител, който специално ще ръководи екипа на стратегията към новия развлекателен гигант Мета, съобщава Би Би Си.

Майк Уайт е във фирмата повече от 10 години и ще стане старши вицепрезидент на Дисни за разказване на истории от следващо поколение и потребителски изживявания.

В новосъздадената роля от него ще се очаква да разпределя ресурси, да проучва партньорства и да насърчава споделянето на знания относно метавселена, се казва в изявление на компанията.

От Дисни споделят, че виждат Мета като следващата еволюция на почти 100-годишната си традиция за разказване на истории.

"Днес имаме възможност да свържем тези вселени и да създадем изцяло нова парадигма за това, което публиката преживява, докато се ангажира с нашите истории", споделя изпълнителният директор на Дисни Боб Чапек.

Зукърбърг заплашва със спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа

Мета е онлайн свят, в който хората могат да играт, работят и общуват във виртуална среда, използвайки VR слушалки.

Компанията, известна преди като Facebook, направи най-големия залог досега с този проект. Миналата година тя промени корпоративното си име на Meta Platforms и каза, че планира да похарчи повече от 10 милиарда долара, за да разработи софтуер и хардуер за виртуална реалност.

Междувременно от Microsoft заявиха, че добавят 3D виртуални аватари и среди към чат системата си Teams като част от своя тласък към метавселената.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук