Директорът на Shell предупреди, че тази зима във Великобритания и Европа може да се наложи ограничаване на потреблението на енергия, ако Русия спре доставките на газ, предаде БГНЕС. 

Вучич: При необходимост Сърбия ще поеме петролната си компания от „Газпром“

Бен ван Бюрден прогнозира "тежка зима", след като нашествието на Владимир Путин в Украйна накара европейските държави да се помъчат да складират природен газ за предстоящите студени месеци, пише "Дейли Мейл".

Експерти: Сред причините за поскъпване на газа е несигурната икономическа и политическа обстановка

Това доведе до повишаване на цените за потребителите и предприятията, което задълбочи кризата с разходите за живот.

Газопроводът "Северен поток 1" от Русия към Западна Европа е затворен за ремонт за десет дни.

Ако той не бъде отворен отново, както се опасяват някои, ЕС може да се затрудни да изпълни целта си да запълни 80 % от капацитета на хранилищата си до 1 ноември. Запасите са запълнени на 62,6 %.

Георги Ганев пред Дарик: Дългосрочно договаряне с „Газпром“ не ни гарантира по-евтин газ

Ван Бюрден заяви на конференция на индустрията в Оксфорд: "Зимата в Европа ще бъде наистина тежка. Някои страни ще се справят по-добре от други, но всички ние ще се сблъскаме с много голямо увеличение на цените на енергията".

Той заяви, че в най-лошия случай Обединеното кралство и Европа ще трябва да "рационализират сериозно" потреблението си на енергия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм