Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако бъде необходимо, докато са в сила санкциите срещу Русия, Сърбия ще поеме Сръбската петролна компания НИС от „Газпром“, която е мажоритарен собственик на НИС, и ще върне компанията, когато санкциите бъдат отменени, съобщава агенция Бета, цитирана от БТА.

Отделни посредници и търговци на иракски петрол от Киркук не искат да работят с мажоритарни руски собственици. Досега решавахме този проблем, ще гледаме да го решаваме и в бъдеще и да разговаряме с руснаците, ако трябва да направим договор - докато санкциите са в сила, да поемем НИС и да я върнем, когато санкциите отминат“, каза Вучич, гостувайки в ТВ Пинк.

В албанския парламент внесоха проекторезолюция, осъждаща геноцида в Сребреница

Той подчерта, че ще бъде създаден такъв твърд договор само ако бъде необходимо и че държавата не иска да „заграбва“.

Президентът съобщи, че забраната за износ на дизел и бензин ще бъде удължена утре с още една седмица, защото заради ограничената цена на останалите вносители на горива не е изгодно да го внасят и е необходимо първо сръбският пазар да бъде снабден с горива.

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

Вучич каза още, че две трети от необходимия за зимата газ вече са осигурени и че ще бъдат купени два милиона тона въглища от Китай.

Той добави, че в резервите има дизел за 77 дни и бензин за 65 дни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм