Директорът на “Майчин дом” професор Иван Костов се сблъска с въпросите на репортера на “Господарите” Виктория Симеонова. И този сблъсък никак не му хареса.

Сигналът

Преди месеци от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение подават сигнал до ръководството на болницата заради съмнения за злоупотреби при разпределянето на допълнителните възнаграждения на медиците. Оттам не им обръщат никакво внимание, затова търсят съдействието на други компетентни институции. Сред тях Министерство на здравеопазването, “Медицински надзор”, Прокуратурата и КНКОНПИ. Уви, сигналите им се връщат обратно при директора на болницата проф. Иван Костов, а той заплашва с уволнение всички сигналоподатели.

Опитите на медиците да потърсят медийно съдействие по темата също често удрят на камък. Материали са спирани от излъчване от не една и две медии без обяснение. Това мотивира д-р Георгиева да се обърне към “Господарите”.

Доклад разкрива огромни злоупотреби

Д-р Георгиева споделя за доклад за извършен одит в болницата, който е повече от притеснителен.

Във въпросния документ се виждат няколко интересни цифри. Според него директорът на Майчин Дом е получил от Медицинския център на “Майчин дом” по граждански договор близо 950 хиляди лева за 2 години и половина или повече от 50% от общия размер на възнагражденията на медиците в центъра.

От същия доклад става ясно, че професор Костов е получил и близо 210 хиляди лева за допълнителни услуги в болница “Майчин дом” извън трудовите си възнаграждения за същия период.

В същото време годишната данъчна декларация на проф. Костов показва, че през 2021 година декларираните му приходи са 817 089 лева. От тях 573 041 са от различни трудови правоотношения.

Година по-късно професор Костов печели скромните 682 805 лева, от които 647 880. Явно доста се е потрудил човекът. 

Така стигаме до днес, когато директорът продължава да работи паралелно на няколко места, а възнагражденията му са огромни.

Отговорите на проф. Костов

Пред камерата професор Костов отрече да получава най-високото възнаграждение на болничен директор в страната. Нямал и договор за работа извън Майчин дом. Неверни според него са твърденията и за частната практика. Видимо бързаше да се скрие от въпросите, макар че фактите и документите говорят повече от красноречиво.

Говорят, но за нас. От Здравно министерство упорито продължават да твърдят, че няма достатъчно нарушения, за да освободят от поста свръхценния директор, който освен навика да получава колосални заплати, има навик и да гони неудобни журналисти, задаващи още по-неудобни въпроси.

Д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в "Майчин дом", заяви, че няма обяснение и че тези доходи са стократно по-високи от тези на акушерки и лекари. Във връзка с направените в доклада констатации, bTV отправи въпроси до Министерството на здравеопазването. Те потвърждават данните. Според тях д-р Иван Костов за две години и пет месеца е получил над 1 700 000 лв. по различни пера, като 948 000 са от консултантската му дейност в Медицинския център, а това е над 51% от приходите му.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм