Желанието на народните представители да работят извънредно и да приемат закони до последно изчезна за точно две седмици. "Сглобката" между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесе проекторешение, с което отменя извънредните заседания и удължава есенната депутатска ваканция със седмица.

Точно преди седмица традиционните вносители на съвместни инициативи на (не)коалицията Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и Кирил Петков предложиха парламентът да заседава само през първата седмица на октомври, а депутатите да се върнат на работа на първи ноември - Деня на будителите. Основен мотив за ваканцията са предстоящите местни избори и опасенията, че парламентарната трибуна ще бъде използвана за политическа агитация. Освен това тройната коалиция си зададе и план от 13 закона, който трябва да бъде изпълнен преди местните избори.

Промяната на промяната в депутатското работно време е внесена днес от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Деница Сачева, Атанас Атанасов и Стою Стоев. 

Според предложението идната седмица парламентът няма да заседава извънредно в понеделник и вторник. Освен това се отменя и редовното заседание в сряда. Депутатите ще работят само в четвъртък и петък, когато ще се разглежда на първо четене и проектът за промяна на Конституцията.

Освен това депутатите няма да заседават в седмицата преди балотажа на местните избори. Очаква се те да се върнат на работа на 8 ноември, след едномесечна есенна ваканция.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм