Депутатите обсъждат на второ четене въвеждането на автоматичен механизъм за изчисляване на минималната работна заплата. Промените са заложени в Кодекса на труда, а разглеждането им в зала бе отлагано няколко пъти. Според текстовете минималната работна заплата трябва да бъде 50 на 100 от средната работна заплата в страната.

От БСП предлагат закона да влезе в сила още от 1 юли тази година, а от ГЕРБ настояват това да стане от началото на 2024 година, за да могат в бюджета да бъдат заложени необходимите средства.

КНСБ: 2 432 лв. е издръжката на тричленно семейство

Какви ще бъдат точните разпоредби ще стане ясно след окончателното им гласуване. 

В хода на дебата от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ заявиха готовност да оттеглят тези тектове. Остана спорът от коя дата да влязат в сила промените. От БСП настояха новите правила да започнат да действат от 1 юли тази година. Деница Сачева от ГЕРБ предложи законът да започне да действа от 1 януари 2024 година.

НС обсъжда промени в Кодекса на труда, касаещи минималната заплата

Парламентарните групи изразиха и различна становища по отношение на периода, който да се взема предвид при изчисляването на мининалната работна заплата. От ГЕРБ предлагат за база да се взема средната заплата в страната за предходната година, което според Георги Гьоков е недопустимо.

Предложението на левицата е обхващаният период да е 12 месеца назад, а от Продължаваме промяната искат да е 6 месеца. Предстои да стане ясно точно кои текстове ще бъдат окончателно приети. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм