С 225 гласа "за" от 225 гласували, депутатите от Народното събрание гласуваха прекратяването на правомощията на Христо Иванов. Той подаде заявление за напускане на 50-ото Народно събрание.  Заявлението беше депозирано в деловодството на парламента. 

Иванов заяви, че се отказва от председателския пост на „Да, България“ още ден след изборите на 9 юни. Причината - слабото представяне на партията в коалиция с „Продължаваме промяната“. Той също така обяви, че ще напусне и Народното събрание веднага след като положи клетва като народен представител.

В ефира на Дарик и предаването "Стълбището" Иванов подчерта, че си е подал оставката, защото са допуснали много грешки и е честно да се поеме отговорност за тях, а не само като като красив жест.

Разговорът, според Иванов, трябва да започне на базата на изводите и уроците. Иванов коментира, че се надява този разговор да е свободен от въпроса: „Христо Ианов какво каза и какво направи?” и че ще бъде проведен от нови хора, които ще започнат на чисто да търсят доверие за по-добри решения отколкото направеното досега с негово участие.