Пред Христо Иванов никога не е стояла темата да бъде премиер. Това заяви той в предаването „Стълбището” на Дарик радио. Иванов определи Николай Денков като добър премиер в неистово трудна ситуация. Една от структурните грешки на този кабинет, според него, е била, че не си е признал своята ограниченост.

“Нашият проблем не беше, че правихме компромиси, а че правихме компромисите, без да сме обяснили на хората и затова изглеждаме като лъжци и измамници, което е убийствено… за политици особено в нашия сектор, с нашите избиратели. 

И второ, че ги правихме зле. Без да си направим добре сметката какъв компромис можем и какви очаквания и какви ангажименти можем да поеме и да изпълним.  Държахме се така все едно можем да изпълним всичко с половината, най-много, ресурс, който имахме.

Не можахме изначално да кажем - хора това правителство е по принуда, а не защото не искам да бъдем на власт. Много удачно успяха да не опишат като лъжци, които от властолюбие и от лакомия за власт са се намърдали там, където нямат мандат, нямат гласовете за това.

А беше от желание ние да кажем ще направим всичко за всички, всичко ще направим, колкото можем повече неща ще направим. За да оправдаем изходния проблем, че не сме казали на хората, че всъщност щем не щем някаква конструкция ще трябва да се прави.

И така се вкарахме в това влакче на ужасите, което ни докара до тази кампания, в която ние не влязохме с яснотата какво правим, дали изхождаме от това да кажем на избирателите, че това, което сме правили е правилното нещо.

По думите на Иванов една открита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИНТ ще коства ужасно много на партията на Бойко Борисов и той го знае, но е принуден да го направи.

ПП-ДБ са влезли в това управление с неизчистен разговор с нашите избиратели, коментира още лидерът на "Да, България". Той подчерта, че си е подал оставката, защото са допуснали много грешки и е честно да се поеме отговорност за тях, а не само като като красив жест.

Разговорът, според Иванов, трябва да започне на базата на изводите и уроците. Иванов коментира, че се надява този разговор да е свободен от въпроса: „Христо Ианов какво каза и какво направи?” и че ще бъде проведен от нови хора, които ще започнат на чисто да търсят доверие за по-добри решения отколкото направеното досега с негово участие.

Решаващото нещо в предизборната кампания е посланието, доброто старо послание, което от Атинската демокрация насам винаги е било в основата на политическата адекватност и на политическия резултат, каза още Христо Иванов в отговор на въпроса на водещия Константин Вълков защо ПП-ДБ не са използвали по-активно дигиталните мрежи по време на предизборната кампания.

„Не си даваме в голяма степен сметка, че нашият голям разказ спря да работи, даже почна в някои отношения да работи против себе си”, смята Иванов.

„Ние през цялото време не виждаме слона в стаята. За мен слонът в стаята не са технологичните възможности за стигане на посланията, а е промяната в глобалните настроения, климат и теми. Така се натрупват големи несигурности, а те много лесно се експлоатират”

Ще ни се налага все повече да преразглеждаме неща, за които сме свикнали да смятаме, че са самоподразбиращи се, каза още Христо Иванов.

Слушайте целия разговор в прикачения файл.