На 4 юни в Българската народна банка ще се проведе ден на отворените врати, обявиха от финансовата институция. БНБ ще осигури свободен достъп за граждани до централната си сграда утре във времето от 10:00 до 17:00 часа, съобщават от банката.

БНБ пуска сребърна монета за 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев

В Деня на отворените врати в БНБ посетителите ще имат възможност да разгледат залата на Управителния съвет, в която са вземани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети, музейната сбирка на БНБ, кабинета на управителя, оперативния салон за клиенти, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

Опашки пред БНБ за монета с лика на Стоянка Мутафова

През 2022 г. се навършиха 143 години от основаването на Българската народна банка. На 6 юни 1879 г. е извършена първата трансакция, с което институцията слага началото на своята дейност.

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. Тази година на тази дата се навършват 142 години от създаването на българския лев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм