Делото за жестокото убийство в Цалапица започва отначало. Причината- допуснати нарушения, стана ясно по време на разпоредителното заседание на Районния съд в Пловдив срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, които са с обвинение за укривателство и помощ да напусне страната на сочения за извършител на убийството Рангел Бизюрев.

Показанията на 19-годишните братя се разминават – единият отрича да е свързан със случая, а другият посочва ролята им да пазят да не дойде някой, докато Рангел е заривал в изкоп тялото на 24-годишния Митко.  Тъй като различните версии изискват близнаците да има двама, а не, както сега, един адвокат, делото се връща в досъдебна фаза.

Решението на магистратите може да се обжалва. Братята остават в ареста. Те бяха посрещнати в съдебната зала от жители на Цалапица и близки на убитото момче с викове „Убийци“!

След това роднините на Димитър Малинов протестираха пред Прокуратурата в Пловдив, където отново поискаха справедливи наказания и затвор за обвинения като извършител на убийството Рангел, както и за близнаците. След над половинчасов разговор в сградата на държавното обвинение майката на 24-годишния Митко заяви, че е получила уверение, че процесът ще започне отначало.

Близките и роднините на убитото момче настояват под отговорност да бъдат подведени и родителите на двамата братя, защото те са знаели за тежкото престъпление.

Според резултатите от експертизата, 24-годишният Димитър е бил жив половин час след жестокия побой, заяви през сълзи майката на убитото момче. Оказване на първа помощ или подаване на сигнал на тел.112 не е подаден.

Хората от Цалапица заявиха, че протестите им ще продължат до задържането на Рангел Бизюрев, който се укрива в чужбина вече повече от 3 месеца.