Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт навсякъде в страната, а учениците – със 70% намаление. Това прие служебният кабинент на днешното си заседание. С 40 на сто по-евтини ще са картите за градския транспорт и за пенсионерите. Решението ще се прилага от 1 февруари до края на годината. С 27 млн. лв. се увеличават и субсидиите за междуселищните превози.

Увеличаването на компенсациите за най-уязвимите групи е и антиинфлационна мярка, коментира след заседанието на МС служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Правителството одобри 73 млн. лева в подкрепа на обществения транспорт

За целта са отделени 73 млн. лв., които идват главно от свръхпечалбите, събрани от рафинерията „Лукойл“, поясни той. С 27 млн. лв. се увеличават и субсидиите за междуселищните превози

Предстои средствата да бъдат преведени към общините, за да може мярката реално да заработи, каза още Христо Алексиев. Той добави, че се работи и по схемата за компенсиране на високите цени на горивата чрез ваучери. Тя ще стане ясна през февруари защо сега на дневен ред са били компенсациите за транспортни услуги на най-уязвимите групи.

Правителството предлага с 40% по-евтини карти за градския транспорт за пенсионерите

Във връзка с цените на градския транспорт в София Христо Алексиев заяви, че досега за пътуването на пенсионерите в столицата държавата е поемала 20% от разходите, а СО – още 60 на сто. Той изрази съмнение дали тези 60% не са популистка мярка и добави, че очаква с новите 20 процента от държавата транспортът на пенсионерите с столицата да стане безплатен, което да важи и за учащите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм