Допълнителни средства в размер на 73 млн. лв. одобри Министерския съвет в подкрепа на услугата обществен транспорт. В резултат на това решение от 1 февруари до края на годината всички деца на възраст до 10 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, а за учениците отстъпката ще се увеличи от 20 на 70%. 

С 40 на сто по-евтини ще са карти за градския транспорт и за пенсионерите. Това обяви след заседанието на МС служебният заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

Това от една страна са антиинфлационни мерки, от друга – с тях се компенсират най-уязвимите групи. Одобрени са и компенсации за т. нар. нерентабилни линии от целия градски и обществен транспорт в страната.

Министрите обсъждат нови мерки срещу високите цени на горивата

Очаква се да бъдат приети и промени в наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. В резултат на промените методиката за оценка на работоспособността ще въведе повече справедливост по отношение на хората с множество увреждания. 

Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Премиерът припомни, че датата на следващите предсрочни парламентарни избори е вече известна – 2 април, а мандатът на това служебно правителство изтича следващата седмица. 

„В последните месеци се изговориха много думи, редуваха се обвинения и обещания, а хората очакват свестни решения и действия. Ако всеки върши работата, за която е избран и назначен, съвестно и с мисъл за другите, ще живеем в държава, в която факторът „небрежност“ ще е изолиран случай. Знаем много добре, че проявите на небрежност са тези, които причиняват щети, понякога с фатален край“, коментира още Гълъб Донев.

Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев обяви датата на следващите избори - 2 април. По-рано във вторник държавният глава прие върнатия неизпълнен трети мандат от представителите на „БСП за България“.

Президентът Румен Радев обяви датата на изборите 

Радев проведе след това среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). Организацията на предстоящите парламентарни избори трябва да гарантира честността и прозрачността на вота и правата на гражданите, отбеляза на срещата президентът. 

Пред депутатите в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че ЦИК има готовност да организира и произведе избори на 2 април.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм