„Правителството предлага с 40% по-евтини карти за градския транспорт за пенсионерите“, съобщи на пресконференция служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

По думите му мярката ще бъде одобрена от Министерския съвет следващата седмица. За учениците намалението ще е със 70%, а за деца до 10 години - безплатно.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Компенсацията е заради цените на горивата. Той определи като грешка решението на парламента да премахне отстъпката от 25 стотинки за литър гориво преди да бъдат създадени нови мерки за подпомагане. "Няма нищо социално в тази мярка, единственото е хората да имат личен автомобил. Определено имам резерви към нея, но тъй като хората бяха свикнали, мярката трябваше да продължи, докато измислим нова", коментира Стоянов и уточни, че са били осигурили и ресурс, и хоризонт за отстъпката, но депутатите са решили друго. 

Икономическият министър успокои и бизнеса, като припомни, че и за тях са предвидени компенсации заради поскъпването на енергоносителите. По думите му подпомагането от държавата ще е за цени над 200 лв. за мегаватчас.

Министър Стоянов коментира, че би се съгласил да продължи да е министър в следващо служебно правителство, ако президентът Румен Радев го покани и разговорите помежду им бъдат положителни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм