Млади творци от Битоля и Родопите подготвят обща изложба, която ще бъде открита тази сряда в сградата на Народното събрание. Събитието е част от кампанията "От двете страни на границата" на Фондация Българска памет, чиито основател е Д-р Милен Врабевски. С откриването на детската изложба се дава старт на инициатива в подкрепа на добрите отношения между България и Република Северна Македония, съобщиха за Дарик радио от екипа на фондацията.

Д-р Милен Врабевски осигурява петдневния престой в нашата страна на младежи от Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Битоля, които заедно с ученици от района на Родопите ще участват в разнообразни творчески ателиета и образователни лекции. В съвместната им програма е включена и екскурзия до град Копривщица. 

На 23 ноември младежите ще представят свои картини пред народните представители в Българския парламент, като основната им цел е да отправят послание към  политиците какви трябва да бъдат отношенията между двете държави. Социално-информационната кампания има за цел да насочи общественото внимание към нуждата от правилна и ангажирана държавна политика, да покаже, че е време за дипломация, сплотеност и приятелство между братските държави в името на бъдещето на следващите поколения, общата история, корени и култура.

“Ние сме едно цяло - братя и сестри, разделени от двете страни на границата. Тази кампания е най-вече в името на младите хора, тъй като те са потърпевшите от дългогодишните политически спорове между Северна Македония и България. Те остават по средата на конфликт, за който най-малко носят грях“, коментира Д-р Милен Врабевски. От дълги години той инвестира в различни образователни, културни и спортни програми, насочени към  младежите от двете държави. Фондация „Българска памет“ организира и ежегодни съвместни обучителни семинари.

Д-р Врабевски е убеден, че тези срещи могат да се превърнат в една добра основа за подобряване на комуникацията и политическия диалог. „Когато децата от Северна Македония почувстват сами доброто отношение към тях, ще знаят, че в България могат да намерят уважение и добро развитие,  заяви още той.

В рамките на кампанията “От двете страни на границата” екипът на Фондация „Българска Памет“ ще представи своя модел за диалог, но и ще опита да даде отговор на няколко основни въпроса: Защо за толкова години Македония и България все по-трудно намират общ език? Чия е тази “битка” - на обикновените хора или на властимащите? Какво мислят обикновените хора от Македония и България едни за други?

Още за кампанията може да чуете в обзорната седмична програма на Дарик радио този петък. Актуална информация има и на сайта на Фондация Българска Памет.