Иранските сили за сигурност арестуваха един от основните активисти от средите на гражданското общество в страната, както и журналист, изиграл ключова роля за разкриването на смъртта на задържана млада жена, съобщиха техни близки, предаде БТА.

Иран спря достъпа до интернет и социални мрежи заради протестите

Арестите съвпадат с разрастването на протестите в Иран в резултат на съобщенията от 16 септември за смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя изпаднала в кома, след като беше арестувана в Техеран на 13 септември за носене на "неподходящо облекло" и задържана в ареста от нравствената полиция. Репресиите срещу тези протести вече са довели до 36 жертви, съобщават неправителствени организации.

Иран: Протестиращите не вярват на думите на Ибрахим Раиси

Маджид Таваколи, активист, вече арестуван няколко пъти през последните години, по-специално след спорните президентски избори през 2009 г., бе арестуван тази нощ, съобщи в Туитър брат му Мохсен.

Иранската армия предупреди, че „ще се изправи срещу враговете“, на фона на бушуващите протести

Друг базиран в Иран активист, Хосейн Ронаги, успя да се изплъзне на полицията, дошла да го арестува в дома му, докато даваше интервю за телевизия "Иран интернешънъл", базирна в Лондон, съобщи телевизионният канал.

Нилуфар Хамеди, журналист от Техеран, който дойде в болницата, където Махса Амини лежеше в кома и допринесе за осведомяване на световното обществено мнение за случая, също беше арестуван, съобщи в Телеграм всекидневникът "Шарг", за който журналистът работи.

Фоторепортерката Ялда Моайери беше арестувана тази седмица, докато отразяваше протестите в Техеран, потвърди вчера Комитетът за защита на журналисти, който призова за освобождаването на всички журналисти, арестувани за отразяването на този случай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм