Най-малко 36 души са загинали от началото на демонстрациите в Иран, съобщават световните медии. През последното денонощие протестиращите подпалиха полицейски участъци и превозни средства в няколко града.

Иран спря достъпа до интернет и социални мрежи заради протестите

Интернетът беше спрян в части от Техеран и Кюрдистан. Блокиран е и достъпът до социални мрежи като Instagram и WhatsApp в опит да се ограничат нарастващите протести. Причината за тях е смъртта на 22-годишна кюрдка, която беше убита заради това, че не носи правилно хиджаб.

Иранската армия предупреди, че „ще се изправи срещу враговете“, на фона на бушуващите протести

Смъртта на Махса Амини в ареста на така наречената морална полиция в Иран трябва да бъде непоколебимо разследвана, заяви президентът на страната Ибрахим Раиси пред ООН. Той обясни обаче, че демострациите трябва да се разграничават от вандализма. Но протестиращите не вярват на думите му.

"Аз абсолютно не вярвам на това изказване. Иран не се бори за справедливост. Ако беше така, нямаше да бъдат потушени всички национални протести от 2017 година насам", обясни той. 

31 са загиналите в протестите в Иран

Според друга протестираща случаят отново разпалва гнева към ограниченията на личните свободи в страната.

"Ние сме много тъжни. Искаме свобода и мир за всички. Тя е била бита и е починала", коментира тя. 

Последва голяма подкрепа в социалните мрежи. Хора от цял свят показаха как горят забрадките си и си подстригват косите в знак на солидарност.

Демонстрация в Истанбул в подкрепа на жените в Иран

Демонстрации се проведоха и в някои от големите европейски столици, както и в Истанбул и Ню Йорк.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм