Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на протестите, потушени със сила от органите на реда и породени от смъртта на млада жена след нейното задържане от нравствената полиция заради предполагаемо нарушение на правилата за забулване в Иран, предаде Франс прес, като се позова на базираната в Осло неправителствена организация "Хюман райтс Иран, предаде БТА.

Младата жена изпадна в кома в ареста на 15 септември и властите казаха, че ще започнат разследване за причините за смъртта. 

Безредици и кръвопролития в Иран заради смъртта на жена при полицейски арест (видео и снимки)

"Иранският народ излезе на улиците, за да се бори за фундаменталните си права и за своето човешко достойнство и правителството отговори на тези мирни протести с куршуми", заяви директорът на неправителствената организация Махмуд Амири-Могхадам.

Същевременно Корпусът на гвардейците на Ислямската революция призова съдебните власти на страната да преследват всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове относно младата жена, чиято смърт породи протестите, предаде Ройтерс.

Иран: Западът има двоен стандарт по отношение правата на жените

Днес в изявление Гвардейският корпус изразява симпатия със близките на починалата Махса Амини. В същото съобщение обаче гвардейците казват, че са поискали от съдебните власти да идентифицират всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове в социалните медии и по улицата относно смъртта на жената, които застрашават психологическата сигурност на обществото. Гвардейците допълват, че са поискали от съдебните власти да действат решително спрямо такива хора.

Махса Амини, която беше на 22 години, беше на посещение в Техеран със семейството си, когато бе арестувана от нравствената полиция на 13 септември заради, както тя казва неподходящо облекло, което е носела младата жена. Тя е изпаднала в кома, докато е била в ареста и е починала в болница след три дни прекарани в кома.  Полицията казва, че младата жена внезапно е получила кардиологични проблеми, докато е била в ареста. Държавната телевизия показа кадри, на които се вижда зала в комисариат, в който има много жени. Едната от тях, представена като Махса, става, за да разговаря със следователка и после рухва на земята.

Демонстрация в Истанбул в подкрепа на жените в Иран

Брюксел, Вашингтон, Лондон и Париж осъдиха смъртта на младата жена. Махса бе погребана миналата събота в родния си град Сагхез в Кюрдистан. След погребението започна протест, който бе разпръснат от силите на реда със сълзотворен газ. Последва вълна от протести в цялата страна  и гневни реакции по повод смъртта на жената в социалните мрежи. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разпореди започване на разследване. Според близките на Махса тя е била откарана късно в болницата. Полицията твърди, че това не е вярно.

Трагедията придоби такива размери, че дори аятолах Али Хаменей посети дома на момичето.

Десетки на митинг пред президентския дворец в Кабул в защита на правата на жените

Вчера властите в Иран пък блокираха достъпа до платформите УотсАп и Инстаграм, които са най-използвани в Иран от блокирането на Тикток, Телеграм, ЮТюб и Фейсбук през последните години. Освен това интернет трафикът е филтриран и ограничен от властите.

Съдебни патолози казаха днес, че проверката за причините за смъртта на младата жена може да отнемат три седмици.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм