Вълна от протести и арести в редица университети в САЩ заради войната в Газа. Студенти от Йейл и Колумбийския университет са арестувани заради участие в непозволени пропалестински демонстрации. Учебните занятия са отменени. Демонстрация имаше и в престижния Нюйоркски университет.

Преди ден нюйоркската полиция е извършила масови арести по време на протестните действия в Колумбийския университет. Някои от преподавателите не са били съгласни с викането на полицията.

Според тях демонстрациите на студентите не са представлявали пряка заплаха.

След ареста на повече от 100 участници в демонстрация пред сградата на Колумбийския университет, последваха пропалестински протести в 8-те най-престижни американски университета.

Лагери бяха издигнати и в Мичиганския и Нюйоркския университет и Масачузетския технологичен институт.

В Колумбийския университет в Ню Йорк студентите преминаха в онлайн обучение от съображения за сигурност, а протестите прехвърлиха територията на университета и заеха и района в близост до него.

Снимки и видеоклипове в социалните медии показаха как полицията събаря палатките в лагера на протестиращите.

Харвард беше затворен за посещения на външни лица. В Йейл полицаи арестуваха около 45 протестиращи, а това предизвика студентите не само да продължат, но и да блокират улици в близост до университета.

От там заявиха, че неколкократно са помолили студентите да напуснат и са ги предупредили, че ако не го направят, може да бъдат изправени пред органите на реда и да им бъдат наложени дисциплинарни наказания.

Проучванията показват, че Байдън има проблеми с по-младите избиратели - важна група, която допринесе за неговата малка победа на президентските избори преди четири години. Много хора виждат позицията на Байдън относно войната в Близкия изток като твърде едностранчива - произраелска.

Текста подготвиха Мила Манчева и Тодор Пантилеев