Войната между Израел и "Хамас" продължава вече близо половин година и се превърна в един от най-разрушителните и трудно разрешими конфликти на 21-ви век. Жертви на атаката на 7 октомври  бяха около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници

Днес се навършват шест месеца от изненадващата терористична атака на "Хамас" в Южен Израел, на която Тел Авив отговори с пълномащабна война. 

Снощи в Тел Авив се проведе демонстрация с искане да се сключи сделка за освобождаването на всички заложници. Десетки хиляди протестираха срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и призоваха за предсрочни избори.

Демонстрантите носеха карикатури на премиера и плакати с враждебни послания срещу него. Те призоваваха за неговата оставка и за избори, предадоха световните агенции.

После протестиращите се присъединиха към други демонстранти, настояващи за освобождаването на 129-те израелски заложници, които са държани все още в ивицата Газа.

Стигна се и до сблъсъци със силите на реда и най-малко един човек беше задържан.

Израелската армия (ЦАХАЛ) обяви, че в деня, в който се навършва половин година от избухването на войната в Газа, четирима войници са убити в палестинския анклав.

Четиримата командоси са загинали вчера в Южна Газа, посочи армията.

Новината идва след няколко поредни седмици, в които Израел даваше сравнително малко жертви на бойното поле. Вчера движението "Хамас" съобщи, че негови бойци са устроили засада на израелските сили в южния град Хан Юнис.