Израелската армия призна, че е извършила грешка при атаката в Ивицата Газа, при която загинаха седем хуманитарни служители. Началникът на израелския генерален щаб заяви, че трагедията се е разиграла при много сложна обстановка в условията на война.

Това трагично събитие "бе огромна грешка", каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви във видеообръщение, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва", посочва Халеви. "Споделяме от все сърце скръбта на семействата (на жертвите) и на цялата организация "Световна централна кухня", добавя още генералът във видеообръщението си.

Базираната в Съединените щати "Световна централна кухня", една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинската територия, опустошена от близо шестмесечната война между Израел и ислямисткото движение "Хамас", обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в Дейр ал Балах в понеделник вечерта.

По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.