В България е открито скривалище с оръжия на терористичната групировка „Хамас“. Предполага се, че са щели да бъдат използвани за атаки срещу синагоги в Германия, пише Der Spiegel.

От списанието припомнят, че преди Коледа в Берлин и Ротердам са задържани четирима мъже, заподозрени в подготовка на нападения срещу евреи. Според информация на Der Spiegel снимки, открити при обиските са насочили следователите към подземен склад   за оръжия в България. В мобилния телефон на един от задържаните са намерени кадри на пистолети, пълнители и други части от оръжия. 

Цифровите следи в снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия са били заровени в найлонов плик под дърво. Българската полиция вече е успяла да конфискува оръжията. Твърди се, че някои от тях са били ръждясали.

Според разследващите мъжете са получили заповед да намерят подземен склад в Европа и оттам да пренасят оръжията в Германия. При арестите през декември в самите заподозрени не са намерени огнестрелни оръжия. Находката в България обаче показва, че терористичната организация действително има скривалище с оръжие в Европа, отбелязва Der Spiegel.

Сигналът за подготвяни терористични атаки е подаден от израелските тайни служби.През януари властите в Германия публикуваха детайли за предполагаемата мрежа на ХАМАС, за която се твърди, че е подготвяла нападения срещу евреи в Европа. Заподозрян като главен организатор на атаките е бил Халил ал Хараз, заместник-командир на военното крило на ХАМАС в Ливан до смъртта си. Той загина преди няколко месеца при нападение с дрон на Израелските отбранителни сили.