Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание. Със 129 гласа „за” и 103 против депутатите прекратиха предсрочно правомощията на Росен Желязков като председател на Народното събрание. За освобождаването му гласуваха парламентарните групи на ПП-ДБ, Възраждане, ИТН и БСП. Самото искане бе внесено с гласовете на ПП-ДБ и БСП, оставката на Росен Желязков обаче бе поискана и от “Възраждане” и ИТН. 

“Аз няма да ви изненадам приятно да говоря политически. Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички тук сме хора, но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога го губим – това е човещина“.

С тези думи Желязков се обърна към колегите си. Той благодари за доверието и за недоверието. “Те са огледала, които създават образ и самооценка. Аз благодаря и за двете”, допълни Желязков.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова продължи да води заседанието на Народното събрание, а колегите на Желязков от ГЕРБ го аплодираха на крака.

По-рано от “Продължаваме промяната” посочиха като основание за искана оставката списък с нарушения на правилника на Народното събрание, направени от Росен Желязков, а Асен Василев уточни, че главната причина е гласуването на оставката на шефа на здравната каса.

Емоции, фалстарт и оставка

Депутатите успяха да съберат необходимия кворум от втория път, за да започне заседанието на Народното събрание. По-рано от залата отсъстваха депутати от ГЕРБ и ДПС, не се регистрираха и всички от ПП-ДБ, БСП и ИТН. 

Като първа точка в дневния ред бе включено искането на групите на ПП-ДБ и БСП за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Неговата оставка беше поискана от "Възраждане", а впоследствие и от ПП-ДБ и БСП. 

От Продължаваме промяната посочиха като основание за искана оставката списък с нарушения на правилника на Народното събрание, направени от Росен Желязков, а Асен Василев уточни коя е главната причина:

„Когато тук трябваше да гласуваме оставката на председателя на НЗОК, когато стана ясно, че председателя на НЗОК е оттеглил тази оставка правилното решение беше много ясно, ако няма оставка, няма какво да се гласува. Вие се върнахте и взехте грешното решение“.

От ГЕРБ заявиха, че приемат това гласуване като много ясен политически акт, който ще има последствия, а Тома Биков уточни:

„Приемаме това като взривяване на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП в средносрочен и дългосрочен план“.

В отговор Кирил Петков коментира:

„Никой в тази държава няма абсолютна власт. Някой, ако си е повярвал в последните два месеца си е помислил, че има такава абсолютна власт е в грешка.“

Парламентарната група на ГЕРБ първо напусна зала и заяви, че няма да участва в дебата, после се върна, а думата взе Георг Георгиев, като уточни, че Росен Желязков не се нуждае от защита:

„Искам хората да знаят точно кои са тези, които искат неговата оставка. Хората, които можеха да си приведат мотивите в много простичкото „мрън, мрън“.

От Станислав Балабанов от ИТН определи днешния ден като нелеп и лицемерен за българската демокрацията:

„От кого се иска тази оставка? От същите тези лицемерчета, които девет месеца управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазното турско кафе в скута на Пеевски, пълзяха по корем пред кабинета на Бойко Борисов всеки ден, сякаш разгъват пожарен шланг в полеви условия и щастливо се радваха, че Росен Желязков нарушава правилника, за да им минават нелепите закончета“.

От ДПС определиха Росен Желязков като един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история, а самият той благодари за доверието и недоверието и призова народните представители да не губят човещината си.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.