Една трета от електроенергията в съседна Турция се произвежда от водни електроцентрали. На церемонията по откриването на 34 водноелектрически централи в различни региони на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че опазването на водните ресурси и тяхното внимателно третиране остава важен въпрос в дневния ред на страната.

В изграждането на 34-те нови водноелектрически централи са вложени 16 милиарда лири. Проектите се реализират от Генералната дирекция за управление на водите на Турция. За развитието на икономиката на страната новите водни електроцентрали ще допринасят с 2,7 милиарда лири годишно. Ердоган подчерта, че водата е и един от най-важните източници на възобновяема енергия.

Къде е България по военна мощ?

"Турция е на девето място в света по брой на водноелектрически централи. Днес една трета от електроенергията, произвеждана в страната е от водноелектрически централи", каза президентът.

Ердоган  отбеляза, че през последните 20 години броят на ВЕЦ-овете в Турция се е увеличил от 125 на 730, а броят на язовирите е достигнал 930. Пред завършване е и изграждането на голям язовир и водноелектрическа централа "Юсуфели" в североиз точната част на страната, което ще увеличи капацитета на Турция за производство на електроенергия с още 1,9 милиарда KWh годишно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм