Облаци прах от Сахара покриха гръцката столица Атина и други градове в южната ни съседка във вторник, съобщи Гардиън. Това е едно от най-сериозните подобни явления, връхлитали Гърция от 2018 г. насам.

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след дни на силни ветрове от юг, ограничавайки видимостта и предизвиквайки предупреждения от властите за рискове за дишане.

„Това е един от най-сериозните епизоди на концентрации на прах и пясък от Сахара от 21-22 март 2018 г., когато облаците нахлуха по-специално на остров Крит“, каза Костас Лагувардос, директор по изследване на времето в Атинската обсерватория.

Над Гърция вече веднъж надвисваха облаци от прах от Сахара в края на март и началото на април, които засегнаха и части от Швейцария и Южна Франция.

Властите предупредиха, че концентрациите на прах могат да намалят слънчевата светлина и видимостта, като в същото време увеличат концентрациите на фини замърсени частици, създавайки рискове за хората с основни здравословни проблеми.
Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно. Докато най-големите частици се връщат бързо на земята, най-малките могат да изминат хиляди километри, потенциално достигайки цяла Европа.

Гръцката метеорологична служба съобщи, че небето ще започне да се прояснява в сряда
Силните южни ветрове през последните няколко дни също разпалиха несезонни ранни пожари в южната част на страната.

Пожарната служба съобщи във вторник вечерта, че общо 25 горски пожара са избухнали в цялата страна през последните 24 часа. Трима души бяха арестувани на курортния остров Парос в Егейско море по подозрение, че случайно са предизвикали пожар в храсталаци в понеделник, се добавя в съобщението. Няма данни за значителни щети или пострадали, а пожарът бързо е локализиран