Ясно е, че ни очаква тежка зима. Обединена Европа в условията на война показа, че всеки се спасява самостоятелно. На този фон наблюдаваме, как като деца политиците се карат за играчки. През това време въпросът е, как близо 5 млн. души ще се справят в ситуация на световна инфлация, няколко кризи и ниски доходи. България си позволява лукса да пропуска ключови възможности в трудни времена“.

Това коментира д-р Зияд Ел Масри, който като председател на Българо—арабската бизнес асоциация“ наскоро се завърна от мащабен икономически форум в Египет, свързан с износа на горивата.

„На него присъстваха европейски лидери, именно във връзка с цените на газа и петрола, но български представители липсваха. Европейските държавници си дават сметка, колко са важни на този етап контактите със Саудитска Арабия, Египет, Катар, Бахрейн като новите партньори на ЕС“, споделя д-р Ел Масри.

По думите му, ситуацията с корабите с втечнен газ, осигурени от премиера в оставка няма да решат трайно проблема на България, използвайки метафората:

Все едно да лекуваме заболяване с болкоуспокояващо.

„С войната в Украйна се откроиха проблемите, които вече удариха Стария континент. Но какво правим ние? Принцът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани беше на посещения в при голяма част от лидерите на Европа, без да получи покана от България. След него посещения след покани направи принцът на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман. Франция и Германия ясно си дават сметка, колко са важи в този период на криза тези контакти като алтернатива за споразумения в няколко направления. Нашите държавници сякаш не отчетоха възможността или просто я пренебрегнаха. А страната ни има много стабилни връзки през годините с тези държави и добри шансове“, каза още д-р Ел Масри.

Той обърна внимание, че дори Гърция е подписала вече над 30 споразумения с принца на Саудитска Арабия. Нещо повече:

Принцът обеща на гръцкия премиер - Кириакос Мицотакис да превърне страната му в хъб за зелен водород.

„Дори държава, която залага на туризма и се състои предимно от острови, успя да се договори за внос и износ. Ние имаме много повече възможности, капитал от дългогодишни контакти, които можем да използваме в помощ на България. Само ще напомня, че имахме серозно място в Арабския свят до преди 30 години - износ, образование, медицински кадри, успешно приложени при тях наши практики.

Всяка година над 5000 студенти от арабските страни идваха на безплатно обучение в България. Днес много от тях са на високи лидерски позиции. Страната ни е инвестирала в тези хора. Сега имаме по-добра позиция пред тях, спрямо останалите европейски страни и я прескачаме, вместо да се възползваме за да стабилизираме икономиката си с партньор, който те първа ще става все по-голям фактор за ЕС“, каза д-р Ел Масли и акцентира: 

Тези държави от Изтока са зависими от износа на Русия и Украйна по отношение на земеделие и животновъдство. Успоредно с това в най-силните години България е правила сериозен износ на продукция именно в тази част на света“, припомни авторът на първия в България международен икономически форум „Новата икономика на България – пътят към Изтока“.

„От дълги години държавността и мащабното мислене липсва сред нашите политици. Новите избори и дребните теми на шепа хора, отново изместват фокуса от съществените проблеми на над 4,5 млн. души. А още едни избори няма да покажат по-различен резултат от този, който наблюдаваме през последните години“.

Според д-р Ел Масри е жалко да стоим и да чакаме ЕС да ни помогне. „И ние можем да си помогнем с нашите контакти и връзки. Седем кораба с газ няма да решат проблема. Как ще се справи страната ни? Имаме ли делегация готова да започне преговори? Имаме основата на добрия имидж, но трябва да направим постъпки за икономически преговори, вместо да „гледаме в ръката“ на Европа за помощ“, категоричен е председателят на Българо-Арабската бизнес асоциация и изрази готовност да съдейства на високо равнище, в случай че има държавници, заинтересовани за стабилизиране на икономическата ситуация в България.

Повече по тази тема, чуйте от д-р Зияд Ел Масри: