Отново наблюдаваме пълни с пациенти отделения, вследствие на неглижирани заради страха от коронавируса сериозни заболявания. Дълго време още ще усещаме ефекта от над 2-годишното неглижиране на нашето здраве, както и от недобре организираната здравна помощ по отношение на заболяванията, различни от ковид.

Това обяви пред Дарик радио д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология на Клиниката по вътрешни болести в университетската болница „Св. Анна”. Тя припомни, че сърдечно-съдовата система в организма е тази, която се влияе най-много от външните фактори. Затова съветът на кардиолога тук е до края на октомври хората, които посещават сърдечен лекар, да сменят своята терапия от лятна към зимна.

В последните дни сутрин беше два градуса, на обяд – двадесет градуса. Тази температурна разлика от 18 градуса е огромна игра на съдовата мрежа. Сутрин съдовете са свити, за да запазят топлината, а на обяд се разширяват внезапно и значително, което води до срив на артериалното налягане. Същото ще настъпи и сега, когато започне периодът на мъглите и дъждовете. В един и същи ден атмосферното налягане ще бъде от много ниско към много високо, което също води до сериозни промени в сърдечно-съдовата система”, обясни лекарят.

Това е сезонът, в който всички вируси, имащи предиспозиция да нападат горни и долни дихателни пътища, влошават всички сърдечно-съдови страдания. Не бива обаче да се забравя, че и леко протичащите дихателни инфекции, които не се нуждаят от антибиотик, са съпроводени с лекарствена терапия, взета индивидуално от аптеката. Пациентите сами си купуват парацетамоли, нестероидни противовъзпалителни средства – всичките те много често влошават наличните сърдечно-съдови заболявания,” посочи д-р Рада Прокопова.

Чуйте: