Лошото е, че ни взехме и поуки от пандемията. Имаше много какво да си вземем като поука и за системата на здравеопазването, и за регулациите в него. С пандемията дойдоха и протестите, ние бяхме на площада с една цел – за правосъдна реформа. Сега първо очакваме правосъдната реформа, заради която бяхме на площада, но и веднага след нея здравната.

Това каза в интервю за Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Николай Болтаджиев.

Според него понастоящем има дискриминация между болниците – един път чрез медицинските стандарти, които например не позволяват на общинските болници да работят според това, което могат, втори път – чрез прякото субсидиране на държавните болници, а от трета страна – чрез купуване на оборудване.

От друга страна е конфликт на интереси принципал на държавните болници да бъде здравният министър. На министерството функцията му е да прави здравна политика, а не да се грижи за болници. Според мен, най-добрият вариант за тези болници е да се приватизират. Но тъй като не се приватизираха, аз мога да дам съвет на министъра – да ги предостави на общините. Сигурен съм, че общините ще се грижат по-добре за тези болници, отколкото министерството,” категоричен е д-р Болтаджиев.

Клиничните пътеки бяха направени така, че да обслужват основно лобистки и държавни болници, в ущърб на частни и общински. Всичко това поставя една голяма неравнопоставеност, тя е и в ущърб и на пациентите, тъй като се получават диспропорции,” добави той.

Цялото интервю можете да чуете в две части в звуковите файлове.