Трябва да работим ежедневно за премахване езика на омразата. И да даваме непрекъснато личен пример. Хората нямат нужда да слушат безсмислени коментари по телевизора. 

Това заяви в обзорната седмична програма на Дарик Д-р Милен Врабевски, по повод последното напрежение между Скопие и София, след стрелбата срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.  

Той уточни, че прави непрекъснато ремонти на  български клубове и информационни центрове в Северна Македония. Вече е възстановен Българският културен център "Иван Михайлов" в Битоля, който пострада след взрив това лято, фондацията на Врабевски подпомага и Сдружението за българо-македонско приятелство, както и Арт студио "Св.Св. Кирил и Методий", чиято държавна субсидия  македонската държава спира, след посещение на децата в България.

Фондация "Българска памет" стартира тази седмица кампания "От двете страни на границата", в която се включиха младежи от Родопите и Северна Македония. Те откриха съвместна  изложба в сградата на Народното събрание в София, посетиха заедно Копривщица и Рилския манастир, а в двореца "Врана" бяха посрещнати от бившия министър-председател и престолонаследник Симеон Сакскобурготски. Там децата поднесоха и венец на гроба на Цар Борис III.

Врабевски, който непрекъснато помага на българските общности в чужбина и работи по много младежки програми, потвърди, че в Северна Македония, освен ръководителите на българските културно-информационни центрове, се преследват организатори и директорите на училища, които реализират съвместни проекти с Фондация "Българска памет" по Еразъм +. 

Според него, в отношението между двете държави сега, не трябва да се поставя акцент върху миналото и историята, а върху изграждането на магистрали - в буквалния и в преносния смисъл.

Българи от Северна Македония трябва да бъдат изслушани в европейския парламент, категоричен е Д-р Врабевски.

"Инвестираш в младото поколение, за да живее то по-добре - толкова е просто", коментира още Врабевски. На въпроса какви са очакванията му в развитието на междусъседските отношения, той отговори: "Не очаквам нищо. За мен е важно да покажа, че ако инвестирам в българските деца, инвестирам и в децата от другата страна на границата, защото смятам, че сме същите хора. Това са нашите братя и сестри. Аз работя в Македония като филантроп, и знам че е за доброто на България".

В кампанията "От двете страни на границата" екипът на Фондация "Българска памет" предвижда да работи в 4 основни направления: 

1. "Историците говорят" - за причините, които довеждат до влошаването на отношенията между България и Северна Македония

2. "Гласът на младите" - конфликтът през погледа на младежи от двете страни на границата?

3. "Аз съм българин от Македония" - разкази на представители на българската диаспора;

4. "Добрият пример" и ролята на Фондация "Българска Памет" за приятелствата от двете страни на граница.

"Ние повече от всякога се нуждаем от урок по родолюбие, но не такова, каквото сме свикнали досега, а родолюбие като принадлежност, като кауза", смята създателят на Фондация "Българска памет" Д-р Милен Врабевски.

Деца от Битоля и Родопите с обща изложба в българския парламент

Цялото интервю с Д-р Милен Врабевски може да чуете в прикачения звуков файл: 

Вече повече от 16 години Фондация "Българска Памет"  работи в полза на развиването на добри отношения от двете страни на границата чрез многобройните инвестиции на създателя и председател на фондацията д-р Милен Врабевски в западната ни съседка.

* Още през 2006 г. Българският бизнесмен и филантроп се заема с възстановяването на българското военно гробище край Ново село, РС Македония, където са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Така от изоставено гробище, през последните 15 години този мемориал се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на героите. Всяка година на 6 май Фондация Българска Памет организира съвместни  чествания на мемориала  в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Р. Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.

*  Врабевски  финансира и строителните дейности по изграждането и реставрацията на най-големия православен храм в РС Македония „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Делчево, за изграждането на който жителите на града чакат цели две десетилетия.

* През 2017 г. д-р Врабевски се среща с тогавашния министър-председател на РС Македония Зоран Заев в присъствието на Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит дядо Наум. Темата на разговора между българския бизнесмен и македонския премиер са конкретни предложения за укрепване на добросъседските отношения между двете държави. Сред тях е историческият момент през 2018 г., когато с чартърен полет д-р Врабевски лично занася Великденския Благодатен огън от България в РС Македония, в името на добрите отношения между двете държави. 

* Д-р Врабевски е домакин и на историческата среща на директорите на училищата от двете страни на границата, която се провежда в Банско през 2019 г.

* В разгара на пандемията от Ковид 19, през април 2020 г., председателят на Фондация "Българска Памет" дари лични предпазни средства за лекарите на първа линия от РС Македония, предназначени за района на градовете Струмица, Делчево и Свети Никола. На всички лекари бяха осигурени маски, очила и гащеризони.

* През същата година с неговат финансова подкрепа бе открит кабинет по информатика в СОУ „Яне Сандански” в гр. Струмица, Република Северна Македония. Той дари 16 компютъра. С негови средства бе дооборудван и музикалният кабинет на гимназията. При посещението си тогава д-р Врабевски осигури средства и за рехабилитация на дете, пострадало при злополука. Оборудва и компютърна зала в гр. Берово, Република Северна Македония с 20 нови компютъра.

* През 2021 г. Милен Врабевски инициира и финансира откриването на два ваксинационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково, предназначени за ваксиниране на гражданите от Република Северна Македония. Необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на РС Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу Covid-19. 

* Сред най-големите инициативи на Фондация "Българска Памет" са ежегодните семинари, на които младежи от България, РС Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна заедно учат, творят, забавляват се и създават трайни приятелства.

* Д-р Врабевски инвестира и в програма за стипендии на талантливи младежи от РС Македония. През тази година той финансира и сдружението Детско художествено ателие „Свети Кирил и Методий“, гр. Битоля. Припомняме, че наскоро Република Северна Македония спря държавната субсидия на ателието след посещението им в България по покана на Фондация "Българска Памет". През лятото художниците рисуваха в Пловдив и София, предстоят и нови визити в България и Брюксел, отново организирани и финансирани от  Врабевски.

* Българският бизнесмен и филантроп е и най-големият дарител  на българските културни сдружения в РС Македония – „Иван Михайлов“, Битоля, сдружение Хоризонти“, Охрид  и сдружение „Цар Борис III“, Охрид. Мисията е да работят заедно за културен и икономически обмен, премахване езика на омразата и  улесняване на европейската интеграция на Република Северна Македония.

Сред предстоящите цели, които председателят на Фондация "Българска Памет" си поставя е и създаването на българско училище в Република Северна Македония. Младежката културна програма в кампанията "От двете страни на границата" предвижда и изнасяне на театрални постановки, както у нас, така и в западната ни съседка.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров