България е единствената страна в ЕС, в която няма детска болница. Д-р Бояна Петкова от НГИ “За истинска детска болница” и Мария Брестничка от Национална мрежа за децата водят тази битка от много години.

В "Кой говори" с Георги донков по Дарик радио двете дами коментираха какво се случва с проекта.

"Какво се случва с детската болница... Случва се това, че на нас от Националната гражданска инициатива много ни се иска да се преборим за това, борим се от много време. Имаме анжагижемент за това, че ще има план. Вчера беше представен план за самия терен, за подготвителните дейности, проектирането и така нататък. Добрата новина е, че всъщност това е много голяма крачка, защото това, което ние виждаме повече от 4 години, е, че всеки път, когато дойде нов министър и имаме смяна на правителството, започваме отначало. Това означава, че Националната детска болница от 40 години си остава една мечта. Болницата не е сграда, болницата е концепция", заяви Мария Брестничка.

"Дефицитът на кадри е големият проблем. Цялото детско здравеопазване има нужда от това да бъде преструктурирано. Времето за построяване на болница трябва да се използва за изготвяне на план. Липсата на кадри, включително и на медицински сестри е проблем. Голяма част от медицинските сестри са вече в пенсионна възраст. Това е отделен проблем от липсата на лекари. Времето за построяване трябва да се използва много умно, защото накрая ще имаме една нова, лъскава болница и няма да можем да я ползваме по същество. Трябва и преосмисляне на начина, по който се работи в педиатрия. Националната детска болница трябва да обгрижва децата от цялата страна, които имат нужда от много високоспециализирана медицинска помощ. Няма нужда да я пълним с деца с банални заболявания. Трябва да имаме много добро базисно ниво на грижа по всички лечебни заведения, а детската болница да надгражда над това", категорична е Бояна Петкова.

"Има оценка, че за следващите няколко години ще бъдат изхарчени 101 млрд. лева за здравеопазване. Пари има, но важно е да бъдат правилно инвестирани. Това, което мен ме окуражава, е че видяхме, че общественият натиск работи, защото ако нямахме обществен натиск, ние днес щяхме да имаме един негоден, празен строеж и едни добре усвоени пари. Хората са тези, които правят промяната", допълни Мария.

"Тази болница според нас трябва да бъде изцяло държавна, защото единствено това може да гарантира прозрачност и контрол и всъщност, за да обезпечим въпросната грижа. Няма как да финансираме от бюджета болница, която не е изцяло държавна", заяви Бояна.

"Нашата държава е поела ангажимент, подписала е международни договори, които казват, че тя трябва да осигури най-високото достижимо ниво на здравни грижи на децата. Самите педиатри, които работят и в сегашната детска болница, казаха много ясно, че тежките, сложни случаи на деца попадат в държавните болници, защото са скъпи и изискват много високо ниво на компетентност", допълни Мария.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм