Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е откриването на 1 юни на новопостроената високотехнологична клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘. Болницата е препълнена. Много хора говорят, само ние показваме на дело и лекуваме най-тежките случаи, заявяват от болници "Сърце и Мозък".

Водещи специалисти в детската болница са д-р Велимир Симов и д-р Андрей Христов.

д-р Велимир Симов, водещ специалист по педиатрия в клиниката за майчино и детско здраве  АМА и АЗ"

д-р Андрей Христов, водещ специалист по неонатология в клиниката за майчино и детско здраве "МАМА и АЗ"

Проектирана, построена и развита с най-напреднала медицинска експертиза – без една стотинка държавна инвестиция и без никаква подкрепа от дарителски кампании – „явлението“ ‚Мама и Аз‘ сега разгръща фронта срещу детската смъртност и инвалидизацията на деца и юноши в България. Със или без протести или с дарителски кампании, инициативи, мрежи, сдружения или обществени съвети нищо друго реално не се случва. Даже топла вода и ток няма в някои отделения.

Ежедневно множество родители събират средства чрез телевизионни предавания, социални мрежи и фондации за лечение на децата си в чужбина. Някои успяват да посрещнат високите разходи, повечето никога. А защо ние в България да не развием собствена мрежа за педиатрична помощ и грижа с водеща световна експертиза и да я направим достъпна за всички? Национална детска болница н я м а. Няма и да има скоро, защото след като проектът за ,Мама и Аз’ в София преди 20 месеца обедини лекари и пациентски организации, държавата стигна до избирането на терен. Интересите на политиците и родителите все още се разминават. Затова ние взехме развитието в свои ръце. Чуждият опит е пътеводен даже за нашия скромен мащаб – един по-близък и едни недостижим пример:

Над 40 млн. евро са набрани от дарения (350 хил. физически лица и над 8 хил. компании) в Румъния за специализирана онкологична детска болница със 187 легла. Проектът е реализиран в рамките на четири години и лечебното заведение вече работи.

Над 850 млн. швейцарски франка са събрани от частната фондация „Елеонор“ в Цюрих за детска болница с 230 легла, която ще отвори в края на 2024 г.  Болницата не е нито държавна, нито принадлежи на кантоналната университетска болница: „Въпреки това ние сме университетска детска болница, защото работим в полза на обществото, обучаваме и развиваме научни изследвания“, споделя директорът.

Затова е време е да се премине към директно дарителство, за да издигнем нашата национална експертиза на световно ниво и покрием териториално страната.

Дарявам сега!

Donate now!   Jetzt spenden!   Şimdi Bağış Yap!   Faites un don!   Donează acum!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно,  само по банков и електронен път на преводите -  с пълен отчет към дарителите.

ЗАЩО ДИРЕКТНИ ДАРЕНИЯ В

Пациентите отговарят:

Защото развиваме „[е]кспертиза и образец за управление – национална гордост!”

Защото чуваме всеки ден стотици „[o]громно БЛАГОДАРЯ за грижите, които полагате! Стрaхотни сте!“

Защото сме „[е]кип от висококвалифицирани специалисти, отдадени на професията си и на грижата за малките пациенти“

Защото разполагаме и развиваме „чудесна материална база… Всичко блести от чистота, леглата в стаите са много удобни, както за децата, така и за възрастните придружители.“

Защото инвестираме в и поддържаме „Модерна апаратура като в американска или френска болница [...] и със специализирана линейка за транспортиране на деца в критично състояние”

Защото е „без значение в кой час на денонощието… Не знам от къде да започна! .. от индивидуалния подход и отношение към всяко дете, от това, че освен да лекува, персоналът ти вдъхва доверие и спокойствие…или чувала бях само страхотни неща за болницата, но вече се убедих, че наистина е страхотна!”

Защото „[д]оживяхме тази благодат, това чудо на чудесата да го има в Плевен, а трябва да се разпространи във всички градове – ще започнем да се справяме с демографската криза ...така ще оживее и пребъде българския народ“

Защото имаме хиляди емоционални положителни отзиви от преминали пациенти и защото: „Да не говоря, че идваха по няколко пъти през деня да видят как сме, да прегледат детето. Задала съм сигурно над 100 въпроса, на всеки един ми беше отговорено, не с половин дума, не да ми се обяснява, че много питам, „защото съм майка за първи път, а просто защото имаха желание и работят с кеф и любов тази така трудна професия!”

Дарявам сега!

Donate now!   Jetzt spenden!   Şimdi Bağış Yap!   Faites un don!   Donează acum!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно,  само по банков и електронен път на преводите - с пълен отчет към дарителите.