Лекарствените гъби могат да спасят домашните ни любимци от онкологични заболявания. В това е категоричен пред Дарик радио доктор Борислав Пеев, който прилага терапията с лекарствените гъби при животни от близо 20 години.

В САЩ и Западна Европа лекарствените гъби се използват отдавна и са известни със своите противотуморни свойства.

Микотерапията, включваща абсолютно натурални продукти, се е наложила в практиката на доктор Пеев след диагноза "рак", поставена на баща му през 2006 година. Впечатлен от резултатите, той решава да въведе лечебната методика и в своята работа.

Консултацията с опитен микотерапевт е от съществено значение за определяне на точните продукти, които трябва да приемат болните животни, подчерта медикът. И поясни, че лекарствените гъби са над 15 вида и при различни заболявания се използват различни комбинации от тях.

Относно хранителния режим, той играе ключова роля в лечението. Правилото “по-добрата храна е равна на по-добро здраве” е важно и за домашните любимци. За кучета, например, е нужно да се включи специален хранителен режим, каза още в ефира на рубриката „Те говорят“ доктор Пеев.

Най-често използваните в практиката лекарствени гъби, които могат да се намерят и на българския пазар (виж на сайта Dr. Biomaster) са:

Кордицепс: Този вид гъба повишава енергийните нива на организма, подобрява имунитета, детоксикира черния дроб и бъбреците, регулира хормоналната система и повишава работоспособността на организма.

Херициум (Лъвска глава): Известен със своите невропротективни свойства, този вид гъба подпомага здравето на нервната система.

Рейши (Гъба на безсмъртието): Има антиоксидантни и имуномодулиращи свойства, които помагат за поддържане на общото здравословно състояние.