Не би трябвало да има повишение на цените на зеленчуците, прогнозира Цветан Цеков председател на браншовата камара „Плодове и зеленчуци”. Не и на цената при производителите, уточни той пред Дарик. В момента има едно успокояване на цените на производството, въпреки по-високите цени на горивата и разходите за заплати, посочи Цеков в предаването „Агросвят”.

По думите му спекулацията идва от прекупвачите и от търговците. 

"Когато ние протестирахме, аз доказах с документи на премиера, че за последните три години всъщност изкупните цени на българските плодове и зеленчуци не са поскъпнали", заяви Цеков.

Според него някои плодове и зеленчуци вече 10 години задържат едни и същите цени.

"Разходите са ни поскъпнали с над 90% до 100%, но крайната цена, на която продаваме, също не е променена...Голямата спекулация идва от прехвърлянето, преминаването през различни ръце. Този процес трябва да се регулира, трябва да има законодателни промени", каза Цеков.

По думите му има очаквания за добра реколта.

"Оптимист съм за един добър сезон, в сравнение с миналата година, в която имахме изключително сериозни климатични сътресения заради измръзванията. Около 70% - 80% от българската реколта беше унищожена", обясни Цеков.

"Сега, в чисто климатично отношение, няма измръзвания, така процесите протичат добре, очертава се суша", заключи председателят на браншовата камара „Плодове и зеленчуци”.